Bäst vinterridstövlar 2021 – varma fötter under vintern

Vinterridstövlar är fodrade ridstövlar som du använder när det blir kallare ute. Det är olika hur frusna vi är, men de flesta behöver ha varmare på fötterna vintertid. Fryser man om tårna kan det förstöra den härligaste uteritt. Visst får man upp värmen i de högre gångarterna, men inte så sällan tillåter inte underlaget så mycket mer än skritt och då gäller det att ha rejäla stövlar. Torr och varm är receptet för att hålla humöret på topp!

Rider man bara i uppvärmt ridhus finns inget behov av speciella vinterridstövlar, men de flesta av oss njuter av uteritt på helgerna när vi kan rida i dagsljus. Och långt ifrån alla ryttare har ju tillgång till ridhus. Många av oss kämpar att hålla igång våra hästar på utebanor med varierande kvalitet på underlaget.

Inledning

Det finns vinterridstövlar som framförallt är gjorda för att vara maximalt varma, med bred fotdel och riktigt värmande och tjocka i skaftet. De passar bra när du verkligen vill hålla dig varm, och de här stövlarna är ofta också oömma och kräver i princip ingen omvårdnad alls. Det är bara att tvätta med vatten för att hålla dem rena. Vinnaren i budgetklassen är ett exempel på en sådan stövel.

Det finns även stövlar som är mer ridstövelliknande med mer elegans. De har oftast en något bredare fot än en vanlig ridstövel och är fodrade både i skaft och fotdel. De kan antingen vara av läder eller konstläder som ofta ser väldigt läderlikt ut. Tycker man att det är viktigt att vara snygg men ändå vill hålla sig varm väljer man en sådan vinterridstövel.

Sulans tjocklek får man inte glömma för den har stor betydelse på en vinterstövel. Tjockleken är viktig för att inte få en kyleffekt underifrån, både när man går och rider. Ofta vill man ha en grövre räffling på sina vinterstövlar för att göra dem mindre hala när man går, men samtidigt måste sulan fungera bra i stigbygeln och ge fäste även där. Hur grov sula du vill ha på din vinterridstövel är olika, men är den tunnare isolerar den inte lika bra mot kylan i marken eller mot stigbygeln (som faktiskt också har en kyleffekt – därför använder en del trästigbyglar när det är riktigt kallt).

Det är en fördel om vinterridstövlarna är vattentäta, framförallt i fotdelen. Det är många dagar som du behöver kunna gå i snöslask i dem, och även kunna spola av en lerig häst.

Tänk också på att det är skönt att stöveln går högt upp på benet, och de flesta ridstövlar sjunker ihop något efter en tid. Men de får förstås inte vara för höga så att de skaver i knäleden. Finns det resår i skaftet så är det lättare att hitta en passande ridstövel. De dyrare stövlarna har ofta två olika skaftvidder, R och W.

Vi har utsett fyra vinnare i olika prisklasser i vårt test för vinterridstövlar. I budgetklassen utsåg vi Horze Thermostövlar, i mellanprisklassen Horze Rover vinterridstövlar. Letar du efter vinterridstövlar i den något högre prisklassen premium ska du kolla på Mountain Horse Snowy River ridstövel som är en riktigt härlig stövel. Och som joker valde vi en herrstövel: Mountain Horse Active vinterridstövlar RP.

Thermostövlar

Thermostövlar

De här vinterridstövlarna är extremt prisvärda vågar vi påstå. De är riktiga thermostövlar med vadderat mjukt softhellskaft. Vågar vi lova att de kommer att bli din bästa kompis många månader under året och göra uteritterna till en njutning.

Snörningen vid ankeln gör att man får en bättre passform. Thermostövlar utan snörning blir lätt för stora runt fotleden, och har en tendens att sjunka ihop med tiden och blir därmed obekväma att gå i. Sulan på de här thermostövlarna är kraftig och hjälper dig att hålla dig på benen på när det är snö och is.

Horze Rover vinterridstövlar

Horze Rover vinterridstövlar

Horze Rover är för den som vill att även vinterridstövlarna ska se ut som vanliga ridstövlar. Det här är en snygg, lite nättare modell för att vara en vinterstövel. Den är till synes av läder, men är förvånande nog av syntetiskt läder, vilket gör att den kommer ner rejält i pris, trots alla dess kvaliteter.

Snygga detaljer som sporrhållare, snygga sömmar, och en elegant form gör de här vinterstövlarna till vår vinnare i mellanprisklassen. Glömde vi säga att de är vinterfodrade? De här stövlarna kan du lika gärna åka på träningar med som rida ut i vintertid, eller förstås även kyliga dagar höst och vår.

Mountain Horse Snowy River ridstövel

Mountain Horse Snowy River ridstövel

I premiumklassen faller vi för de snygga vinterridstövlarna Snowy River från Mountain Horse. Finns i både klassisk svart och i brunt fullnarvsskinn. Narvskinnet är inte bara slitstarkt, det blir också allt snyggare med åren.

Inuti stövlarna finns foder av fuskpäls som gör även vintersäsongen till en skön tid i sadeln. Du kan både rida ut, hoppa och rida dressyr i de här stövlarna och känna dig varm och bekväm.

Väljer du de här stövlarna får du en stövel som sitter bra tack vare både dragkedja och resår bredvid. Du kan till och med välja skaftvidd.

Mountain Horse Active vinterridstövlar RP

Mountain Horse Active vinterridstövlar RP

Som joker väljer vi herrstövlarna Mountain Horse Active också de från Mountain Horse. De här vinterridstövlarna är riktigt tåliga och används inom det militära. Då förstår man att de klarat högt ställda krav på funktion och hållbarhet.

Militären vet vikten av att ha stövlar av kvalitet och hur otroligt viktigt det är att hålla sig torr och varm. Och det gör du helt klart med de här stövlarna. Fuskpäls värmer som foder och klacken har ett stötdämpande IPS-system. En vinnare i jokerklassen!

Vem behöver vinterridstövlar?

Alla som hatar att frysa om tårna! Alla som någon gång rider ut, tar hand om en häst i ett stall eller rider på utebana vintertid. Undantaget skulle vi säga om du bara rider i uppvärmt ridhus på vintern, då klarar du dig med dina vanliga stövlar. Oisolerade ridhus kan vara nog så kalla vintertid och då är det skönt med vinterfodrade ridstövlar.

Hur testade vi stövlarna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland vinterridstövlar

Vi som bekant läst på om majoriteten av alla vinterridstövlar som finns på maknaden idag för att här kunna presentera vilka som valts ut till bäst i test bland vinterridstövlar i respektive kategori. Från bästa och billigaste vinterstöveln till lyxigare och mer premium vinterridstövel.

Bäst & Billigast: Thermostövlar

Bäst & Billigast: Thermostövlar

Thermostövlar är utmärkta som vinterridstövlar. Tänk dig minus 20 grader, då känns det skönt att dra på sig de här vinterridstövlarna för att slippa få tår som fryser till is.

Skaftet är av mjuk, välisolerad softshell och den nedre delen av stöveln är helt vattentät för de där vinterdagarna med snöslask. De här stövlarna passar alltså både för riktigt kalla dagar, och för slaskdagarna som brukar komma däremellan.

Sulan är rejäl och isolerar från kyla undertill, och är kraftigt räfflad för att du inte ska halka på stallbacken.

Det man kanske uppskattar mest på de här stövlarna är snörningen som gör att den sitter tightare om vristen än många andra thermostövlar. Även dragkedjan bak gör att den inte måste vara så vid. En för vid stövel säckar ihop efter en tid och ger skavsår när du går i den.

En bra detalj är reflexerna på vardera sidan om dragkedjan bak på stöveln.

Den här stöveln är lätt att sköta om, det är bara att tvätta av den med en fuktig svamp eller trasa och sedan låta torka.

Färg svart. Storlek: 36-41. Cirkapris: 500 kr

Medium: Horze Rover vinterridstövlar

Medium: Horze Rover vinterridstövlar

Vinterridstövlar ska förstås vara varma, men vem säger att de inte ska vara snygga också? Horze Rover uppfyller båda kraven. Med de här glider du lika gärna runt i ridhuset som tar en galopp i lössnö på ett fält ihop med kompisarna.

Horze Rover lurar de flesta. De ser ut att vara dyra, tunna läderridstövlar – men är snälla mot plånboken, av konstläder och fodrade. Horze har verkligen lyckats tillverka en stövel som faller många av oss ryttare i smaken i en bekväm prisklass.

Stövlarna har snygg och praktisk elastisk fusksnörning på framsidan, och en hellång dragkedja bak vilket gör att de får fin passform och är enkla att ta på sig. Det syntetiska lädret i stöveln innehåller även en del stretch vilken gör den skön. Du behöver inte tänka på att gå in dem innan du rider med dem, de är sköna på en gång.

Syntetiskt läder ger enkel omvårdnad. Ingen skoputs krävs. det är bara att ta fram en trasa, fukta den och torka av. Skaften finns både i regular och wide.

Färg: Svart Storlek 36 R och W – 41 R och W Cirkapris 1,400 kr.

Premium: Mountain Horse Snowy River ridstövel

Premium: Mountain Horse Snowy River ridstövel

Ridstöveln Snowy River från Mountain Horse är en värmande och bekväm vinterridstövel. I fotdelen har du ett härligt, lurvigt fuskpälsfoder som fortsätter hela stövelns längd.

Snowy River Mountain Horse ser fortfarande ut som riktiga ridstövlar, men är betydligt varmare med en rejälare sula som också den har stor betydelse för att du inte ska frysa om fötterna. Och även om det är en riktigt snygg stövel så kommer du i längden uppskatta den värme den ger dina ben och fötter ännu mer.

För att få en styvare stövel som man vill ha både när man går i dem, men framförallt när man rider, finns en inbyggd stålskena för ökad stabilitet. Stöveln är vattentät tack vare ett celltätnings system som sträcker sig en tredjedel upp i skaftet. Andasfunktionen gör så att du slipper invändig kondens som har en kylande effekt.

Stövlarna är enkla att ta på tack vare blixtlåset i bakkant. Snyggt spänne upptill. Dold resår för ännu bättre passform, dessutom kan du välja vidd i skaftet.

Färg: Svart och brun, Storlek: Vidd R/R och R/W stl. 36-43, Cirkapris: 4,000 kr.

Joker: Mountain Horse Active vinterridstövlar RP

Joker: Mountain Horse Active vinterridstövlar RP

De här vinterridstövlarna är guld för alla män som rider och vill ha en bra stövel på vintern. Den används av militärer som rider och som exempel tål den mer än en miljon böjningar vid minus 10°C! Den lever alltså upp till högt ställda krav när det gäller tålighet. Designen är snyggt enkel och rejäl.

Mountain Horse Active är konstruerade för att hålla år efter år. Dragkedjan är en stark YKK®-dragkedja placerad på utsidan av stöveln. Även resåren tål en hel del och gör att stöveln passar både smalare och grövre vader.

Att en vinterstövel värmer är förstås A och O. Ett fuskpälsfoder ser till att hålla tårna glada även när det är riktigt kyligt. Fotdelen är vattentät tack vare celltätningscement upp till dragkedjan början. Materialet i fotdelen är av Extensia, ett mjukt och följsamt material.

Det finns skön stötdämpning i klacken, ett sk IPS-system som är bra när man går mycket på hårda betonggolv. Resår finns på bakkappan av stöveln, vilket gör att du syns bättre i vintermörkret.

Sulan är förstås konstruerad för vinter med bra grepp på snö och is.

Färg: Svart, Storlek 39-43, Cirkapris: 2,100 kr

Frågor och svar om vinterridstövlar

Innan du springer iväg till närmaste häst- eller djuraffär för att köpa nya vinterridstövlar rekommenderar vi att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor relaterade till vinterridstövlar.

Vad ska jag tänka på när jag väljer vinteridstövlar till mitt barn?

När det gäller barn är det extra viktigt att se till att de är varma, och ju mindre barn desto viktigare. Barn kanske inte säger till på en gång att de fryser om fötterna, men kan sedan snabbt bli ledsna och inte vilja rida mer. Vill du att ditt barn ska känna samma glädje över ridningen som du, är det viktig att inget förstör upplevelsen. För barn gäller det att bara tänka på vad som är praktiskt och inte på vad som är snyggt, det kan vi lämna till de fåfänga tonåringarna.

Kan jag använda vanliga vinterstövlarna till mitt barn som vinterridstövlar?

Om de har en riktig klack så kan det fungera om de är tillräckligt varma. Att ha särskilda stövlar avdelade för ridning underlättar förstås alltid. Då gör det inget att barnet trampar i hästbajs, och du måste inte sanera stövlarna inför nästa dag på förskolan eller skolan.

Hur tänker du när du väljer vinterridstövlar?

Att det är varma förstås, och vattentäta. Sedan beror det lite på i vilket stall jag rider i. Rider jag ut på en islandshäst eller nordsvensk som jag gjort i en del stall, så har jag inte alls brytt mig om att jag ska se snygg ut.

Jag upplever att man har en lite mer avslappnad attityd till klädsel i dessa stall. Då väljer jag bara en riktigt varm stövel, gärna med reflex på, ibland blir man ute längre än vad man tänkt och det hinner mörkna. Rider jag däremot i ett stall där klädkulturen är en annan, och man satsar på ”snyggklädsel” så brukar även jag anpassa mina kläder och stövlar för att känna att jag passar in socialt. Men ofta efter en tid även i ett sånt stall så tänker jag framförallt på funktion.

Stövlar i mellan och högre prisklasser brukar dock klara att kombinera både utseende och kombination. Jag har med åren samlat på mig en rad stövlar och stallskor – och växlar mellan dem och försöker byta mellan olika stall eftersom jag ofta är i flera stall. Det är bra när det gäller smittrisk.

Hur tar jag hand om mina ridstövlar tillverkade av nubuck?

Ta en fuktig trasa eller svamp och torka av, helst efter varje ridpass och efterarbeta sedan med en ren och torr handduk. Det finns även produkter just för nubuck att köpa.

Utmanare bland vinterridstövlar

Vi utser en vinnare som blir bäst i test bland vinterridstövlar i varje kategori i våra tester. Det finns ändå ett antal andra modeller av stövlar lämpliga till att rida med under vintern som vi presenterar nedan.

Harry’s Horse thermoboots Thermo-Rider

Harry's Horse thermoboots Thermo-Rider

Den här vinterstöveln från Harry´s Horse är riktigt varm och go. Den kombinerar en elastisk snörning framtill med kardborreknäppning i skaftet. Finns ända från barnstorlek 32 upp till storlek 41.

Harry’s Horse thermoboots Thermo-Rider är en något smalare stövel och den som har bredare fotleder bör gå upp en storlek eller välja en annan stövel. Men just att den är lite smal i vristen gör också att den sitter väldigt fint och tight vilket är skönt när man rider. Och när man går motverkar det att stöveln säckar ihop.

Färg: Svart, Storlek: 32-41 Cirkapris: 950 kr

Horze Rovigo vinterridstövlar

Horze Rovigo vinterridstövlar

En riktigt snygg ridstövel i nubuck, en fodrad countrystövel från Horze. Fodret är fuskpäls som upplevs som mjukt och skönt. Du justerar vidden över vaden med två kardborrband vilket gör att det passar för både smalare och lite bredare vader.

Det här är en stövel som är omtyckt av många, och passar förutom att rida i även att arbeta i stallet med, då de även är vattentäta.

Horze Rovigo har en relativt kraftig vintersula med bra klack som passar för ridning, men den här stöveln skulle man faktiskt kunna ha även utanför stallet.

Färg: Brun Storlek: 35-42 Cirkapris: 1,600 kr.

Mountain Horse Spring River ridstövel

Mountain Horse Spring River ridstövel

Den här snyggingen i fullnarvskinn skulle nog många vilja äga. Snygga sömmar, logga präglad i skinnet och spännen upptill ger den en classy look. Med stål inbyggt i skaftet får du ett stadigt skaft som ger skönt stöd för skänkeln.

Spring River från Mountain Horse är inte bara en snygg allroundstövel för vinter och höst – den är funktionell också. Vattentät i foten och upp till en tredjedel av skaftet. Fodret är av bambufiber som suger upp fukt och motverkar lukt och det finns bra dämpning i sulan.

Färg: Svart, Brun Storlek: 36-41 RR-RW Cirkapris: 3,800 kr.

Horze Burton termoridstövlar

Horze Burton termoridstövlar

Termoridstövlarna Burton från Horze har en nättare sula än många andra vinterridstövlar, och har därmed en elegans, men klarar kanske inte de allra kallaste vinterdagarna. Men den är perfekt för södra Sverige och mellansverige. Känns rätt även för träningar. Har en härlig innersula av fårskinn och polyester, och är fodrad.

Att det finns resår på bägge sidorna av dragkedjan bak gör att den flexar tillräckligt även för den som har lite bredare vader. Stövlarna är vattentäta och har en fot av läder och ett vattenavvisande, syntetiskt skaft.

Färg: Svart Storlek: 36-42 Cirkapris: 1,700 kr.

Sammanfattning

I detta omfattande test av vinterridstövlar har vi testat och läst på om större delen av marknadens utbud av ridstövlar som lämpar sig för bruk under vintertid i Sverige. Här sammanställer vi vilka som valdes till bäst i test inom varke kategori. Från den som anses vara bäst och billigast vinterridstövel till något dyrare och mycket mer premium ridstövel.

KategoriNamnCirkapris
Bäst & BilligastThermostövlar500 kr
MediumHorze Rover vinterridstövlar1,400 kr
PremiumMountain Horse Snowy River ridstövel4,000 kr
JokerMountain Horse Active vinterridstövlar RP2,100 kr

Källor