Bäst vintertäcke till häst 2021 – håll hästen varm vid kallt väder

Ett bra vintertäcke till din häst är väl värd sin investering. Oftast behöver du inte bara ett, utan två utetäcken så det alltid finns ett torrt att lägga på nästa morgon. Läs vårt test nedan om bästa vintertäcket 2019 – så får du hjälp att hitta ett riktigt bra vintertäcke som håller i många år.

En stelfrusen häst mår inte bra. Det är framförallt regn och blåst som hästen behöver skydd mot och inte mot kyla som man först kanske tänker. En blöt päls blir snabbt väldigt kall, och blåst på det kyler rejält.

Klipper du din häst för att den inte ska bli flåsig och trött när den tränas inomhus under vinterhalvåret, måste du oftast ersätta skyddet som vinterpälsen ger. På vår och höst räcker ett tunnare övergångstäcke med inget eller lite isolering upp till 100 g under det vattentäta yttertyget. När det blir kallare övergår du till ett vintertäcke med fyllning på vanligen 200-400 g.

Försök gärna att anväda ett täcke på hästen och inte flera, och av någorlunda rätt tjocklek för väderleken. Flera täcken ger onödig tyngd och friktion mellan täckena. Och kom ihåg – hästar är betydligt mindre temperaturkänsliga än vi människor. Det behöver inte bli exakt rätt tjocklek som när vi själva sätter på oss en jacka, ungefär duger.

Behovet av tjocklek på foder på ett vintertäcke beror på en mängd olika faktorer:

  • Hur är klimatet där du bor; regnigt, blåsigt, många minusgrader? Finns det vindskydd i hagen som ger lä, antingen naturligt skydd som träd eller skyddande kullar eller finns det ett byggt vindskydd (som faktiskt används och alla hästar går in i). Tänk på att om det är råfuktigt, regnigt och blåsigt kan behovet av täcke vara större än i ett klimat med kallare, torrare kyla, speciellt en solig och vindstilla dag.
  • Hästar som har vinterpälsen kvar, och inte klipps har förstås ett mindre behov av täcke än klippta hästar eller hästar som inte kan sätta tillräckligt tjock päls. Det är stor skillnad på hur tjock vinterpäls en shetlandsponny får jämfört med ett fullblod.
  • En grövre häst håller värmen bättre än en ädlare, tunnare eftersom den har mindre hudyta exponerad i förhållande till kroppsmassa (tänk nordsvensk jämfört med ett arabiskt fullblod).
  • En sjuk eller gammal häst har svårare att hålla värmen än en frisk, yngre häst och har därmed större behov av täcke.
  • En häst i full kondition har faktiskt lättare att hålla värmen eftersom den har högre ämnesomsättning och även ofta får mer grovfoder, vilket i sig är värmande när det bryts ner i tarmarna.
  • Rör sig hästen mycket i hagen? Har du stora hagar som uppmuntrar till rörelse med en värmande galopp tillsammans med hagkompisar, så håller sig hästen varmare än om hagen är liten och den står utan sällskap.
  • Är hästen extra känslig för kyla över rygg, länd och bakdel? En del hästar behöver extra skydd, du kan märka om den är stel och behöver extra lång tid i ridningen för att värma upp efter att ha kommit in från hagen.
  • En del hästar är helt enkelt extra frusna medan andra är varmare. Anpassa täckestjocklek efter just din häst.

När du köper ett vintertäcke så behöver du prioritera olika saker beroende på just din hästs speciella behov. Om din häst går utomhus under många timmar varje dag och därmed har på sig täcket länge, så är det viktigt att täcket har god förmåga att andas. Det gäller även om den släpps in i stallet av någon som inte tar av täcket och du kommer flera timmar senare.

Om din häst har en hagkompis som älskar att slita sönder täcken, eller om din häst själv går hårt åt sitt täcke så se till att du väljer ett täcke med högt deniertal (D).

När du har kommit fram till vilket värmebehov din häst har samt andra speciella krav, gäller det att hitta ett täcke med rätt passform.

Du vet att täcket har bra passform om det ligger still. Ett täcke med dålig passform åker lätt runt, hasar ner på ena sidan, och ger fula skav, vilket inte är ovanligt att man ser på bogen.

Ett vanligt fel folk gör är att välja för stora täcken som ligger som stora oformliga sjok på hästen. Passformen blir dålig, täcket ligger inte still, det blir otympligt och onödigt tungt att bära.

Täcket ska förstå inte heller vara för litet och trångt, och det ska gå ner tillräckligt över svansen så att det inte blåser in under täcket bakifrån, men här hjälper ofta svanskyddet till. Med tiden brukar man lära sig vilken typ och märke av täcke som passar den egna hästen. Horseware brukar till exempel vara lite stora i storlekarna, medan Globus är små i storlekarna.

Längden på täcket mäts från manke till svansrot. Ofta anges inte fler mått än, men det är även viktigt att halsöppningen är lagom stor. Är den för stor åker täcket bakåt och trycker på manken. Är den för liten blir den för trång och tar emot när hästen ska beta eller äta hö från marken.

Utseende på manke spelar också roll för vilket täcke som passar, liksom bogens bredd. Många täcken har bogveck för att ge extra rörelsefrihet och en del täcken har till och med resår i bogvecken vilket gör att det kan passa både en häst med bred bog och en med smalare.

Vissa hästar kan ha samma vintertäcke år ut och år in, medan andra snabbt får sig en reva. Finns det Rip-Stop invänvt i yttertyget blir hålen små och kan lagas. Men lite får man nog tänka på hästtäcken som förbrukningsmaterial – de är inte sydda för att klara hur tuffa tag som helst. Skulle hästen fastna någonstans vill du ju att täcket ska gå sönder och inte hästen.

Köper du ett hästtäcke på nätet har du alltid tid att ångra ditt köp enligt lag i fjorton dagar. Många webbutiker tillämpar öppet köp längre än så, och en del har även fria returer.

Att köpa ett vintertäcke till din häst via nätet är enkelt. Du får hem det och provar i lugn och ro, med ett lakan under täcket för att inte smutsa ner det. Dra lite i täcket för att känna att det sitter på plats och led gärna hästen för att se hur det fungerar under rörelse och se om hästen kan böja ner halsen och äta från marken. Sedan kan du vara säker på att du köpt ett täcke med bra passform!

Horze Nevada tjockt utetäcke, 400 g

Horze Nevada tjockt utetäcke, 400 g

Horze Nevada är tillverkat för den kallaste väderleken du kan tänka. Med 400 g fyllning och en vattenpelare på 3000 mm räcker det här täcket till för värsta vädret. Regnar det på tvären, eller med slaskig blötsnö, så väl som stark kyla, så väljer du det här täcket.

Det extra stora svanskyddet skvallrar om att det är ett täcke som menar allvar när det gäller skydd för väder och vind. Dessutom med Rip-stop och hög vattenpelare gör det här till ett riktigt prisvärt vintertäcke och en vinnare i budgetklassen!

B Vertigo Georgina utetäcke med avtagbar hals 250 g

B Vertigo Georgina utetäcke med avtagbar hals 250 g

B Vertigo Georgina har vi valt som vinnare i mellanklassen. Ett högt Rip stop-tal på 1200 D imponeras vi av, liksom att tillverkaren har förstått vikten av funktionella detaljer. Vi uppskattar till exempel neopren vid manken och extra foder vid bogen som minimerar risken för skav.

B Vertigo Georgina är ett mellantjockt vintertäcke med 250 g foder. Det gör det till ett mångsidigt täcke som passar för de flesta väder. Blir vädret kallare sätter du på den avtagbara halsen och på så sätt räcker den till ännu lite till.

Vintertäcke Horseware Rambo Duo Blå

Vintertäcke Horseware Rambo Duo Blå

I den högsta prisklassen väljer vi Rambo® Duo från Horseware. Horseware är kända för att göra kvalitetstäcken, så också Rambo med yttertyg av Ballistc nylon som är glatt, hög slitstyrka och med tre års garanti på vattentäthet och andasfunktion.

Dessutom är det försett med ett sk linersystem, med en avtagbar liner. Linersystemet gör att du kan ta av innertäcket och byta till ett annat av lämplig tjocklek och på sätt specialanpassa täcket efter den rådande väderleken. Den här uppfinningen gör att du klarar dig med färre täcken – något som vi hästägare förstås uppskattar.

Vintertäcke Horseware Rambo Wug 450 g Brunt

Vintertäcke Horseware Rambo Wug 450 g Brunt

Som vår joker har vi valt ytterligare ett vintertäcke från Horseware eftersom de gång på gång lyckas överträffa våra förväntningar på hästtäcken. Det här vintertäcket är på hela 450 g vilket klarar de allra värsta väder för de värsta fryslortarna till hästar.

Det fiffiga med den här modellen är att fodret är som tjockast där det bäst behövs – uppe på ryggen och har mindre fyllning på sidorna vilket gör den lätt att bära för hästen. Det här systemet heter Vari-Layer och är en riktig bra uppfinning för tyngre vintertäcken.

Varför vi är våra tester av vintertäcken trovärdiga?

Erfarenhet från verkligheten ute i olika stall gör att vi förstår vilka täcken som ger dig valuta för pengarna.

Vilka hästar behöver vintertäcke?

Klippta hästar som inte längre har sin skyddande vinterpäls kvar (klipper gör vi för att hästen ska orka jobba i ett ridhus och inte bli onödigt trött och svettig). Även ädlare hästar som inte får en naturligt tjock vinterpäls behöver oftast ett vintertäcke. Eller om det helt enkelt är riktigt busväder ute.

Hur kom vi fram till vilka vintertäcken som skulle ingå i testet?

Vi tittade på de täcken som har extra intressanta funktioner såsom Vari-Layer och Linersystem. Vi gillar förstås täcken med höga värden för Rip stop – för vem gillar ett strimlat täcke? Dessutom är vi svaga för täcken av hög kvalitet och god passform som ger hästen fin rörelsefrihet. Horseware är ett sådant märke och även Bucas.

Hur testade vi vintertäckena?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i test – vintertäcken till häst

Nedan kan du ta del av utförliga recensioner av de vintertäcken till häst som blev bäst i test inom våra olika kategorier. Från bäst och billigast vintertäcke till lyxigare och något dyrare vintertäcken med premium kvalitet.

Bäst & billigast: Horze Nevada tjockt utetäcke, 400 g

Horze Nevada tjockt utetäcke, 400 g

Horze Nevada är ett vintertäcke i budgetklassen – och du får imponerande mycket täcke för pengarna om du väljer det här täcket. Ytterst ett lager av 100 procent polyester förstärkt med Rip stop. Skyddar både mot vind och nederbörd, med en vattenpelare på hela 3000 mm. Man brukar säga att ett täcke är vattentätt med början vid 1500 mm, och det här klarar alltså betydligt mer regn.

Yttertyget av polyester är förstärkt med ripstop på imponerande 1200 D – och det är ett riktigt högt tal för ett täcke i budgetklassen.

En annan god egenskap hos det här vintertäcket är dess förmåga att andas, hela 3000 mvp. Många dyrare täcken kommer inte upp i det höga talet.

Horze Nevada knäpps med dubbla kryssgjordar under magen och är försedd med justerbara bensnören för bästa passning. Även knäppena fram går att justera. Har bogveck.

Det här är ett robust och hållbart täcke, tack vare det extra effektiva Rip stop som hindrar ett litet hål på täcket att växa till en stor reva.

Finns i storlek 125-165 cm. Färg: Svart. Cirkapris: 1090 kr.

Medium: B Vertigo Georgina utetäcke med avtagbar hals 250 g

B Vertigo Georgina utetäcke med avtagbar hals 250 g

B Vertigo Georgina är ett utmärkt val för dig som är ute efter ett vintertäcke som räcker till de allra flesta väder. 250 g fyllning räcker för det mesta, och vintertäcket upplevs som smidigt. Vattentätt, vindtätt och med god andningsförmåga.

De höga bogvecken förbättrar rörelsefriheten, vilket din häst uppskattar när den busar eller rullar i hagen. Ripstop i yttertyget är högt med ett tal på 1200 D. Skulle det bli ett hål hålls det litet tack vare de extra starka trådarna vävda i ett rutnät.

Det här täcket imponerar även när det kommer till detaljerna. Extra foder för att motverka skav vid bog och manke. Reflex på svansskyddet är en fin bonus i vintermörkret. Ett svanssnöre som är lätt att rengöra med sitt gummiöverdrag uppskattas också.

Det avtagbara halstäcket är lätt att sätta dit och ta av, och halsdelen ökar komforten när vädret vänder till det sämre, alternativt tar du av det när det blir varmare.

Alla gillar inte bensnören och på det här täcket är de praktiskt nog avtagbara.

Färg i Dark Navy och Forest Night Green. Finns i storlek 125-165 cm. Cirkapris: 1990 kr.

Lyx: Vintertäcke Horseware Rambo Duo Blå

Vintertäcke Horseware Rambo Duo Blå

Horsewares liner-system finns på Horseware Rambo Duo vilket gör den till en vinnare i premiumklassen för vintertäcken.

Liner-systemet innebär att innertäcket är avtagbart och kan bytas ut mot ett tunnare eller tjockare, allt efter behov. Du kan tvätta innertäcket separat, utan att samtidigt behöva försämra impregneringen av yttertyget med en tvätt. Många vill ju helst inte tvätta sina täcken för att inte behöva impregnera om dem – och med det här täcket kan du alltid hålla innertäcket som ligger mot hästen fräscht.

Det medföljande innertäcket har 300 g termobunden fiberfyllning med polyesterfoder som är snällt mot pälsen och motverkar skav. Yttertäcket av ballistisk nylon har en fyllning på 100 g vilket gör det till ett täcke för tuffare vinterväder. Slitstyrkan i yttertyget är 1000 D. Det går även att använda endast yttertäcket med fyllning 100 g vid mildare väderlek.

Riktigt bra benskärning med Leg arches som ger maximal rörelsefrihet för frambenen. 3 maggjordar med kryssknäppning för bästa passform. SureFit-halsdesign, V-frontknäppning och ett avtagbart halstäcke på 100 g. Generöst med reflexer.

Färger: Marinblå och kanter i ljusare himmelsblå samt Dark Purple och kanter i Off-white.

Storlek: 125-160 cm. Cirkapris: 3700 kr.

Joker: Vintertäcke Horseware Rambo Wug 450 g Brunt

 Vintertäcke Horseware Rambo Wug 450 g Brunt

Horseware Rambo Wug är populär bland hästägare på grund av sitt Vari-Layer. Det innebär att tjockleken på täckets foder varierar; det är som tjockast och därmed tyngst med en vikt på 450 g upptill på rygg och kors, där det mest behövs. Och längre ner på sidorna minskar vikten till först 300 g och sedan 150 g. Tekniken med Vari-Layer gör det här till ett lättburet vintertäcke trots sin höga vikt. Här har tillverkaren verkligen tänkt till.

Vintertäcket Rambo Wug är försedd med fast halvhals, v-fronthalsknäppning, bogveck, leg arches, lättrengjorda svanssnören, 3 kryssgjordar och generöst med reflexer framtill, på sidor och bak.

Polyesterfodret är extra glansigt för att motverka skav och är även antistatiskt och antibakteriellt. Det yttre tyget är av 1000 D Balistiskt nylon, vilket är ett riktigt starkt material och lite glatt. Täcket har förstås även andasfunktion och är vattentätt med tejpade sömmar.

Cirkapris: från 3,040-36,00 kr Färg: Brun Storlek: 115 – 155 cm

Utmanare bland vintertäcken

Det blir bara en vinnare som utses som bäst-i-test böand vintertäcken i våra olika kategorier, men vi har ändå några utmanare som vi vill nämna. Dessa täcken till häst under vintertid kan vi också med gott samvete rekommendera till dig som funderar på att köpa nytt vintertäcke till din häst.

Vintertäcke HS Comfort 300 g

Vintertäcke HS Comfort 300 g

Vintertäcket HS Comfort 300 g från Hansbo Sport har ett riktigt tåligt och slitstarkt yttertyg i 1200 D ballistik polyester som även är vattentätt med tejpade sömmar. Tyvärr har tillverkaren inte angivit en siffra på vattentätheten, vilket gör att täcket hamnar i utmanarklassen, men det betyder att vattenpelaren är minst 1500. Täckets andasfunktion är mycket god.

Hansbo Sport har satsat på låga, dubbla elastiska kryssgjordar med gummiring som minimerar risken för att de ska gå upp. Ett litet bogveck finns, elastiska bensnören, dold knäppning för halstäcke för den som vill komplettera, samt generöst med reflexer.

Storlek: 115 – 155 cm Färg: Svart Cirkapris: 1400 kr.

Horseware Rhino Plus utetäcke Med VL, 250g

Horseware Rhino Plus utetäcke Med VL, 250g

Horseware Rhino Plus har yttertyg av polyproylen med en god slitstyrka på 1000 D. Det har även ett extra lager vattentätt tyg mellan foder och yttertyg ifall det skulle bli en repa i skaltyget. Har förstås andasfunktion.

Polyesterfoderet är antistatiskt, antibakteriellt samt glansförstärkt för att förhindra skav och minska friktionen. Halsen har en desgin med Sure-fit och v-frontknäppning. För den som gillar liner-systemet finns liner-öglor.
Horsware Rhino Plus är något smalare i bogen än Horsewares täcken från serierna Amigo och Rambo.

Storlek: 125-140 cm (i lager nu) Färg: Burgundy/Grey/White Cirkapris: 2400 kr.

Weatherbeeta ComFiTec Ultra Cozi Detach-a-neck Medium avtagbar hals, 220g

Weatherbeeta ComFiTec Ultra Cozi Detach-a-neck Medium avtagbar hals, 220g

I premiumklassen bland utmanare av vintertäcken till häst hittar vi ett härligt täcke från Weatherbeeta, 220 g, med bogskydd, mankvaddering, extra stort svansskydd samt magskydd för extra värme.

Weatherbeeta har satsat på en teflonbeläggning som yttersta skikt utanpå yttertyget av ballsitiskt nylon. Slitstyrkan ligger på mycket höga 1680 D. Tyget vid bogen är kupad och bogvecken riktade framåt, för bästa rörligheten.

I knäppningen fram finns praktiska snabbhakar. Bensnörena är avtagbara. Som grädden på moset finns reflexer på bog och svansskydd. 3 års garanti ges när det gäller vattentäthet, andasfunktion och tillbehör.

Storlek: 125-145 cm Färg: Charcoal/Blue/White Cirkapris: 3300 kr

Bucas Power utetäcke Extra, 300 g

Bucas Power utetäcke Extra, 300 g

Bucas Power vintertäcke på 300 g och har som specialitet värmereflekterande aluminium på insidan. Precis som andra högkvalitetstäcken har det ett vattentätt yttre tyg av ballistiskt nylon som andas.

Fodret är ett Stay-Dry-foder som ska kunna läggas på även på en blöt häst och fungera som ett svettäcke, vilket är praktiskt om man ska släppa ut en häst igen efter ridning. För att förhindra skav på bogarna finns ett extra foder som Bucas kallar Silk-Feel. Fästen för Combi Neck halstäcke. Smidig magnetisk knäppning Click’n Go i fronten.

Storlek 115-165 cm Färg: silver/blå Cirkapris: 2990 kr.

Frågor och svar om vintertäcken till häst

Innan du galopperar iväg till närmaste hästbutik eller webbutik med hästsaker för att köpa ett nytt vintertäcke rekommenderar vi att du läser våra svar på vanliga frågor relaterade till att köpa vintertäcke till häst.

Hur mycket isolering ska ett vintertäcke ha?

Ofta säger man att ett vintertäcke har isolering från 200 g upp till 500 g. Fast 500 g är väldigt mycket isolering och man klara sig för det mesta med mindre än så och vanligare är att de tyngre täckena väger 400-450 g. Vikten anges alltså per kvadratmeter, ett 400 g täcke väger 400 g per kvadratmeter.

Vad betyder Rip-stop?

Rip-stop är när ett starkare tråd är invävt i yttertyget vilket gör att täcket inte får stora revor om det skulle bli hål på det. Hålen blir mindre och mer lättlagade.

Vad är Denier?

Denier, förkortas D, anger täckets slittålighet – ett högre tal anger en högre slitstyrka. Våra vinnare i de olika prisklasserna har Denier på 1000-1200 D men det finns så högt som 1600 på några täcken.

Jag ser att det står vattenpelare 1500mm på täcket jag funderar att köpa – räcker det? Just 1500 mm vattenpelare anses som den undre gränsen för att vara vattentät. Välj gärna ett täcke med högre tal om din häst är ute många timmar.

Måste jag ha ett halstäcke förutom själva täcket?

Nej, det behöver du oftast inte. Inte så mycket värme försvinner från hästens hals, den stora värmeavgivningen sker från kroppen. Men du kan om du vill ha hals på, praktiskt är att ha en avtagbar hals. En häst som gillar att göra lerinpackningar kan vara bekvämt att sätta på halstäcke på när det är extra lerigt i hagen. Finns också täcken med fast halvhals för den som vill ha det.

Källor

Summering
Datum
Produkt
Vintertäcke Horseware Rambo Duo Blå
Betyg
51star