Bästa benskydden för din häst 2021

Denna artikel om benskydd för hästar innehåller reklam genom annonslänkar för Horze.se och Petster

Hästar som de stora och graciösa djur de är har också väldigt känsliga och ömtåliga ben och som dagligen utsätts för stor belastning. Därför är det viktigt att skydda sin hästs ben på bästa möjliga vis med ett par bra benskydd av god kvalité.

Benskydden är till för att skydda benen mot olika yttre faktorer som skador på leder, kotor, ligament, senor och de känsliga blodkärlen. Hästars anatomi vad gäller uppbyggnaden av muskler, skelett och leder är väldigt lik människans och hästar är också precis som vi människor olika aktiva som rörliga.

Är din häst tex. en hopphäst så utsätts den för yttre faktorer som hopphinder och bommar och behöver således ett par tåligare benskydd för stötar än tex. en dressyrhäst som istället behöver ha benskydd anpassade mot friktions och skavskador eftersom benen gnids mot varandra.

Det är beroende på vad du gör med din häst och hur aktiv du håller den tillsammans med din hästs rörelsemönster som ska avgöra vilken typ av benskydd som din häst behöver. Benskydden finns också själva i olika typer som tex. senskydd, damasker och transportskydd.

Senskydd

Är främst designade för hopphästar och som man också kan höra på namnet anpassade för att skydda hästens senor och ligament. Senskydd är också främst vanliga att använda vid kortare träningspass och sessioner på hoppbana eller vid ritter i skogen som tex. vid fälttävlan eller vid vanlig fritidsritt. Senskydden är också oftast försedda med bra kardborrelåsningar.

Damasker

Är mjuka, elastiska och skyddar ofta hela hästens ben inklusive kotleden. Damasker används oftast vid dressyr där syftet är att skydda mot friktion och skavskador men skyddar också mot slag vid tex. olika markarbeten. Materialet består nästan uteslutande av neopren med låsningar av kardborre.

Transportskydd

Som namnet säger så är detta benskydd som används på hästens ben vid olika typer av transporter. Dessa benskydd är oftast i ett kraftigare och stöt tåligare material och omsluter hela hästens ben och över frambenens knän som över hasen på hästens bakben. Transportskydden är också designade för att främja blodcirkulationen p.g.a. av att hästen kan bli stillastående under längre tid under transporten.

Låter det som en djungel av benskydd? Vilka ska du egentligen välja för din häst? Bara lugn, vi har hjälpt dig genom att noga testa produkterna på marknaden och har genom våra tester utsett det bästa köpet inom benskydd, senskydd och transportskydd. Vi har valt ut bästa köp inom : billigast, medium och lyx ihop med en prisvärd joker.

I kategorin billigast heter vinnaren Horze Impact Flexi Strike Guard benskydd. Mediumklassens vinnare blev Veredus Carbon Gel senskydd. Lyxkategorins segrare blev i detta test av benskydd för häst Professionals Choice VenTECH Elite Vpack damasker. Vi valde också ut en joker bland besnkydd, med lite speciella egenskaper som hästen kommer uppskatta. Vår spännande joker bland benskydd för häst i detta test blev Bucas 3/4 Boots transportskydd.

Bäst-Billigast: Horze Impact Flexi Strike Guard

Horze Impact Flexi Strike Guard

Horze Impact Flexi Strike Guard benskydd heter vår vinnare i denna kategori. Här har vi ett par benskydd som passar alla plånböcker men som ändå ser till att göra det jobb som de är avsedda för.

Lätta och stryktåliga skydd i bra andasfunktion som också håller länge är vad du får i Horze Impact Flexi Strike Guard.

Skydden som är i stark och vattenavvisande mesh är främst gjorda för att användas under fältritt och är även så pass flexibla så att de ändå ger bästa möjliga passform och komfort för din häst.

Medium: Veredus Carbon Gel senskydd

Veredus Carbon Gel senskydd

Veredus Carbon Gel senskydd har som namnet säger en extra förstärkning av både kolfiber och gel, något som också är nödvändigt för vad de främst är designade för, hoppning.

Skydden är anatomiskt utformade i senaste teknologi för senskydd, detta gör att skydden också blir helt formade efter din hästs ben. Enkla att ta av och på genom sina elastiska remmar och snabbknäppning.

Även om skydden är förstärkta på bästa möjliga sätt för att klara slag från bommar och hinder så kompromissas ändå ingenting med rörelseförmågan som också den är total.

Lyx: Professionals Choice VenTECH Elite Vpack

Professionals Choice VenTECH Elite Vpack

Professionals Choice VenTECH Elite Vpack är ultralätta damasker och benskydd i ett yttre ventilerande neoprenmaterial ihop med Lycrafoder.

Materialet med sin andasfunktion ser till att hålla din hästs ben i en perfekt temperatur där både värme och fukt transporteras bort.

Här får din hästs ben, senor och mjukvävnad 360 graders skydd men som detta till trots ändå ger din häst full rörelse i fotleden när skydden är på. Vill man ge sin häst de allra bästa förutsättningarna som finns för att skydda hela benens struktur, för full prestation och för full rörelse så är detta utan tvekan benskydden att skaffa.

Joker: Bucas 3/4 Boots transportskydd

Bucas 3/4 Boots transportskydd

Bucas 3/4 Boots transportskydd är en spännande överraskning som man bara måste gilla. Skydden ger som man kan höra på namnet ett 3/4 dels-skydd för hästens ben.

Skydden är dubbelvadderade i ett tufft och slitstarkt nylonskal som skyddar din hästs ömtåliga ben under hela transporten.

Passformen sitter som ett smäck tack vare sitt elastiska material och ger på så vis också hästen full bekvämlighet och rörelseförmåga utan att de åker ner under resans gång. Trots sitt dubbla skydd så är de ändå väldigt smidiga att ta av och på.

Passformen sitter som ett smäck tack vare sitt elastiska material och ger på så vis också hästen full bekvämlighet och rörelseförmåga utan att de åker ner under resans gång. Trots sitt dubbla skydd så är de ändå väldigt smidiga att ta av och på.

Hur utsågs testvinnarna bland benskydden?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Vem eller vilka behöver köpa benskydd till sin häst?

Här är egentligen det korta och enkla svaret att benskydd är till för alla hästägare som vill ta hand om sin häst på allra bästa vis.

Benskydd ska ses som en viktig del för en komplett hästutrustning, inte bara för att skydda hästen under den aktivitet som utförs för stunden men också för att förhindra nya skador, att gamla skador slås upp och som ett bra komplement för rehabilitering under en aktuell skada.

Vilka benskydd man sedan ska köpa till sin häst beror helt på vilken aktivitet man ska utföra, det är inte nödvändigtvis så att dyrast är bäst och inte heller så att billigast är sämst. Är du osäker på vilken produkt som passar just din häst bäst så kontakta närmaste återförsäljare.

Hur vet jag vilka benskydd jag ska köpa av era testvinnare?

Detta är en fråga som du först och främst behöver fundera på själv. Vilken aktivitet använder du din häst till? Välj benskydd efter aktivitet, efter hästens rörelseförmåga och efter vad du känner att din häst behöver.

Viktigt att tänka på oavsett vilka benskydd man än bestämmer sig för att köpa är att hästens ben lätt blir överhettade. Samtliga testvinnare och utmanare gällande alla de produkter som vi har rekommenderat här på sidan har alla bra ventilation för hästen.

Det kan alltså vara bra att investera i benskydd som har en bra andasfunktion och som hjälper till att transportera bort värme och svett. Köper man skydd utan andasfunktion så är det bra att inte låta skydden sitta på för länge just med tanke på att benen lätt blir överhettade.

Därför kan du lita på våra tester av benskydd för häst

Testerna har gjorts opartiskt för att du som kund ska kunna hitta bra benskydd som passar just för din hästs aktivitet men också som ska passa dig rent kostnadsmässigt och ambitionsmässigt.

Alla tester har gjorts med hästens säkerhet och bekvämlighet som viktigaste grund, detta gäller alltid. Alla har olika intressen som man också tycker om att göra med sin häst, detta har också tagits hänsyn till när vi har gjort våra tester.

Våra bäst i test benskydd för häst

Här beskriver vi utförligt varje vinnare inom respektive kategori i vår stora köpguide och test av benskydd till häst. Här hittar du bäst i test benskydd till häst i olika prisklasser, från billigt benskydd för häst till lyxigare premium benskydd.

Bäst & Billigast: Horze Impact Flexi Strike Guard

Horze Impact Flexi Strike Guard

Här får man otroligt mycket för priset i en produkt som verkligen kan rekommenderas om du är på jakt efter ett par bra men samtidigt billiga benskydd till din häst. Benskydden är för hästens bakben och följer med sin anatomiska utformning benens struktur och optimerar på så viss också passformen på ett helt perfekt sätt.

Skydden är i ett slitstarkt och bra vattenavvisande meshmaterial främst avsett för fälttävlan i varierande som tuff skogsmiljö. Självklart så kan dessa också användas vid vanlig fritidsritt i skog och natur.

Då benskydden är anpassade för tuffa skogsritter så ser dessa också till att varken grus, kvistar eller stenar kan komma in emellan skydden och benen och på så vis orsaka obehagliga skavsår.

Trots sin förstärkta slagzon och foder så är ändå skydden förvånansvärt flexibla och lätta. Skydden är vidare icke-laminerade vilket ger en halksäker prestation oavsett om skydden skulle vara våta eller torra.

När du köper Horze Impact Flexi Strike Guard så får du också skydd med andasfunktion, som håller länge och som också passar alla plånböcker.

Dessa benskydd för häst säljes i par med ett cirkapris på 639 kr.

Medium: Veredus Carbon Gel senskydd

Veredus Carbon Gel senskydd

Veredus Carbon Gel senskydd är riktigt bra och stryktåliga skydd för din hästs framben och som främst är avsedda för hoppning. Skydden är förstärkta med ett s.k. ”Double Density” skal av kolfiber och gel som ser till att de lätt dämpar de yttre påfrestningarna från slag och tryck från hinder och bommar.

Senskydden är otroligt smidiga då de är anatomiskt utformade och formar sig helt efter formen på din hästs ben, något som gör att de både är väldigt bekväma för hästen ihop med att de också ger de bästa förutsättningarna för maximal prestation på hopp eller hinderbanan.

Att senskydden från Veredus är anatomiskt designade och utformade gör också att de ger full rörelseförmåga i alla riktningar för din häst. Försedda med elastiska remmar och snabbknäppning så är det alltid både enkelt att ta på skydden som att ta av dom.

Med tanke på hur skydden är uppbyggda och vad man faktiskt får i priset när man köper Veredus Carbon Gel senskydd så blir de en knapp men klar testvinnare i mediumklassen. Skydden säljes i par, med ett cirkapris på 1625 kr.

Lyx: Proffesionals Choice VenTech Elite Vpack

Proffesionals Choice VenTech Elite Vpack

Professionals Choice VenTECH Elite Vpack är damasker och benskydd av yttersta klass och kvalité. Skydden som är i perforerad neopren ihop med ett mycket bra Lycrafoder är några av de bästa som finns på marknaden.

Skydden är bra förstärkta och ser verkligen till att ge din häst de bästa förutsättningar som finns att ge. Materialet hjälper till att hålla hästens ben lagom varma utan att bli överhettade tack vare sin mycket bra andasfunktion i senaste design och funktionalitet, skydden absorberar över 26% av energin från hoven.

Professionals Choice VenTECH Elite Vpack har även ett 360 graders skydd för din häst vilket gör att ben, senor, ligament och övriga mjukdelar är fullt ut skyddade. Benskydden från Professionals Chioce har kardborrelåsning och en unik strap som gör att de både är mycket enkla att ta på som att de ger ökat skydd för benen för varje åtdragning.

Skydden är ultralätta och smidiga och ger trots sitt fulla skydd även din häst full rörlighet i fotleden. Skydden kommer i fullt sett om 4-pack för både framben och bakben och finns dessutom i flera storlekar som i flera olika läckra färger. Pris ca 2 790 kr.

Joker: Bucas 3/4 Boots transportskydd

Bucas 3/4 Boots transportskydd

Transportskydd av bra kvalité är ett absolut måste när din häst är ute på resande hov. Vår jokervinnare är Bucas transportskydd som går 3/4 upp på din hästs fram och bakben och som på ett mycket tillfredsställande sätt skyddar senor, kota, led som övriga mjukdelar på din häst.

Skydden som har en dubbelvaddering av Stay-Dry fleece och 150 g thermobunden polyesterstoppning och som är tillverkade i ett slitstarkt ballistiskt nylon. De ser utan tvekan till att skydda din hästs ömtåliga ben under hela transporten utan att halka ner under resans gång.

Full passform, bekvämlighet och rörelseförmåga är imponerande och också möjligt tack vare det elastiska materialet som skydden erbjuder. För ökad komfort och skydd så finns fyra remmar på framskydden och fem remmar på bakskydden som även gör på som avtagning snabb och smidig.

Skydden är inte de billigaste och inte heller de dyraste på marknaden utan hamnar i en prisvärd mellanklass men ändå i en kvalitetsmässig toppklass när det gäller transportskydd. Skydden säljes i 4-set för fram och bakben, pris ca 979 kr.

Våra utmanare bland benskydd till häst

Våra testvinnare i all sin ära, dessa till trots så finns det fortsatt väldigt många bra produkter att tipsa om och som fortsatt ändå levererar bra klass och kvalité i olika prisnivåer. De som var halmstrået efter våra testvinnare bland benskydd för häst hittar du nedan.

Horze Shipping Boots transportskydd

Horze Shipping Boots transportskydd

Ett bra transportskydd i 4-pack för både fram och bakben. Dessa skydd ger ett komplett och kraftigt skydd under transport.

Skydden som är i ett tjockt och bekvämt fleecefoder är också höga och bra och täcker benet från kronranden till hasen och även över knät på ett mycket bra sätt. Trots sitt fulla skydd så är de väldigt enkla att både ta av och på.

Ett bra val för dig som vill ha ett bra transportskydd men även till ett mycket bra pris. Pris ca 539 kr.

Zandonà Carbon Air Senskydd

Zandonà Carbon Air Senskydd

Här har vi en av Zandonàs absoluta bästsäljare vad gäller senskydd och vi kan absolut förstå varför det är så och varför så många av världens mest kändas ryttare använder sig av Zandonàs produkter.

Skydden är främst designade för hopphästar och skyddar frambenens kotor och skenben men ser även till att supporta upp senan. Suverän andningsfunktion i senaste teknologi.

Med en flex-zone funktionalitet på köpet så har din häst också maximal rörelseförmåga även med skydden på. Här får du senskydd för proffs till ett helt okej pris med tanke på vad man faktiskt får för pengarna. Pris ca 1299 kr.

Catago Dressyrdamasker

Catago Dressyrdamasker

Bra och prisvärda damasker i mellanklassen som är designade för dressyr. Med neoprenfoder som här både fungerar som stötdämpare och mot skav och friktioner. Det riktigt stabila PVC-skalet som dessa kommer i ser också till att skapa en perfekt passform med bästa möjliga stöd.

Då skydden som sagt är designade för dressyr så har det även ett riktigt slitstarkt ytmaterial som också är förstärkt med konstläder på insidan. Här gillar man verkligen att skydden är tillgängliga för både ponny, cob och full.

Säljes i set om 4 st. för både fram- och bakben. Pris ca 869 kr.

Horze Impact Air Shock senskydd

Horze Impact Air Shock senskydd

Ett billigare alternativ av senskydd med extra hårt skal och med fokus på hoppning. Även om skydden är en aning billigare så tummas här inget på kvalitén. Skydden har Air Shock-dämpning och ett slitstarkt och flexibelt polymerskal.

Skydden har också specialgjorda luftkuddar för att fungera i symbios med slagskyddet och för ytterligare stötupptagningsförmåga. I neoprenfoder med ventilerande lufthål ihop med smidig av/påsättning och kardborrknäppning.

En extra bonus med dessa är att de förblir flexibla med tiden och fungerar inte sämre så som skydd med skumlösningar ofta gör, detta är skydd som du kan ha länge. Pris ca 579 kr.

Frågor och svar gällande benskydd för hästar

Innan du beger dig iväg till nämsta hästbutik eller besöker en webbutik för att köpa benskydd till din häst rekommenderar vi att du tar del av svaren till de vanligaste frågorna relaterat till benskydd för häst.

Varför behöver min häst benskydd?

Benskydd är en viktig del för att skydda din häst ömtåliga och sköra ben. Benskydden ser till att skydda benen för aktivitet men också för att förhindra att nya skador sker samt hjälper till att förbättra och påskynda rehabilitering under skada.

Själva syftet med skydden tillsammans med aktiviteten och hästens rörelsemönster avgör vilka benskydd du behöver.

Kan jag använda samma benskydd för både hoppning, dressyr och transport?

Vi rekommenderar att du använder rätt benskydd till det de är avsedda för. Detta är viktigt då tex. hoppning kräver förstärkta skydd för slag mot hinder och bommar, dressyr kräver smidigare benskydd då koordination och extra hög rörelseförmåga är viktigt.

Vid transport så är det viktigt med benskydd som skyddar hela benet men som ändå främjar god blodcirkulation då din häst kan bli stillastående under längre tid.

Är det alltid de dyraste benskydden som är bäst och de billigare de sämsta?

Nej, de behöver inte alls vara så. Här är det helt upp till vilken aktivitet som hästen ska utföra samt vad du som hästägare tycker är viktigt.

Dock så är det oftast så att du får vad du betalar för, är du osäker så kan det vara bra att gå på ett mellanalternativ eller att kontakta närmaste återförsäljare av produkten som du är intresserad av.

Varför är det viktigt med benskydd som har bra ventilation?

Hästar blir lätt överhettade, just därför är det viktigt med benskydd som har en bra andningsfunktion som hjälper till att transportera bort fukt och värme.

Samtliga benskydd som finns som testvinnare och som utmanare här på sidan har mycket bra ventilation för hästens ben. Funderar du på andra benskydd är de som du hittar här så är det bra att du ser till att skydden också har denna funktion.

Källor