Bästa stallstövlarna 2021 – illustrerad köpguide – varm och torr om fötterna i stallet

I stallet sitter vi sällan ner – vi står och går och kommer inte sällan hem med trötta fötter, ibland våta och tyvärr även någon gång söndertrampade. Med bra stallstövlar slipper du allt det – dina fötter mår bra, du är varm, torr, hel – och glad!

Stallmiljön är tuff för dina fötter. Betonggolven hårda, stegen många och du ska orka mocka, sopa stallgångar, leda hästar in och ut ur hagar, ta på och av täcken, fodra, borsta leriga hästar – och förhoppningsvis även njuta samtidigt. Se till att du har sköna, varma stallstövlar på fötterna så att du kan göra allt som krävs utan att bli kall eller få ont. Och med ett par snygga stallstövlar på fötterna känns det alltid lite extra roligt!

Visst kan det vara lockande att springa omkring i stallet i ett par gymnastikskor? De är ju bekväma – men handen på hjärtat – det är nog inte det smartaste draget. De skyddar dåligt mot hästtramp. Även den snällaste och lugnaste häst kan råka trampa dig, och ibland blir skadorna värre än en blånagel. 500 kg häst med skor av järn, skyddar ingen gympasko mot. En bra stallstövel minskar däremot risken för allvarligare trampskador, den går högre upp på foten än en vanlig sko och är av kraftigare material. Du vill ju inte att en trampskada ska göra att du missar rolig tid i sadeln.

Stallstövlar ska tåla smuts och väta bra. När man mockar måste en stallstövel både tåla att komma i kontakt med väta från urinet och smuts från gödslet. Hämtar du en häst i en lerig hage ska stöveln klara leran. Den ska också vara så skön att du orkar gå på ofta hårda golv i många timmar.

Vid val av stövel så tänk igenom vad just dina behov är. Det beror på vad du gör i stallet, och hur hagarna är utformade. Är hagarna leriga flera månader per år, kanske du behöver satsa på en extra fukttålig stövel som till 100 procent tål fukt, alternativt ha två par stallstövlar, ett par som är maxat tåliga när det gäller väta, och ett annat par som är maxat snygga, men ändå tillräckligt vattentåliga. Kanske är det extra viktigt för dig med en stövel med god andasfunktion för att minska risken för fukt inifrån stöveln. Går du väldigt mycket i stallet på hårda golv och du har känsliga fötter kanske du ska prioritera en stövel med riktigt bra stötdämpning.

Många stallstövlar är i första hand inte utformade för ridning. Men många vill ändå kunna rida med dem, speciellt på vinterhalvåret när de vanliga ridstövlarna är för kalla för att rida utomhus i. Vet du att du kommer att rida i dina stallstövlar, se till att välja en med klack. Bor du i norra Sverige eller är frusen av dig, satsa på stövlar med värmande foder och en rejäl isolerande sula.

En stallstövel ska alltså fungera som en allroundstövel. Den ska vara praktisk – är den snygg är det förstås ett trevligt bonus!

Vi har hjälpt dig att välja ut de bästa stallstövlarna: I budgetklassen, bäst och billigast stallstövel, valde vi Covalliero NeoLite stövel. I mellanklassen stod Muckboot Pacy II ridstövel som vinnare och i premiumklassen de snygga Dublin Wye stövlarna. Som en joker bland stövlar till stallet valde vi Dublin Eskimo Country stövlar II – också de väldigt snygga!

Bäst-Billigast: Covalliero NeoLite

Covalliero NeoLite stallstövlar

Den här stöveln väljer du om du vill ha en riktigt praktiskt stövel för stallet. Du håller dig garanterat torr i regn och rusk tack vare den syntetiska gummit, och lera i hagen är inte ett problem. Covalliero NeoLite värmer skönt på vintern med bra värmeisolerande egenskaper i materialet.

Stöveln sitter väldigt skönt på foten, och upplevs som lätt och smidig. Den fungerar även att rida i tack vare att den har klack. Lätt att sätta på sig, ingen snörning och är bästa stöveln för dig som värderar funktionalitet högt.

Medium: Muckboot Pacy II ridstövel

Muckboot Pacy II ridstövel

Den här stallstöveln marknadsförs av tillverkaren Muckboot som en allvädersridstövel som fungerar lika bra i stallet som i sadeln. Den är 100 % vattentät vilket är bra i stallet, och sulan ger bra grepp på stallgolv men är samtidigt inte för kraftig för stigbygeln. Den något avsmalnande tån avslöjar att den är tänkt också för ridning.

Komfortvärmen sägs vara mellan 10-30°C men stöveln borde kännas varm i betydligt lägre grader än så då den är fleecefodrad. En snyggare stallstövel vars design avslöjar att den dubblar som ridstövel. Finns i både svart och brun färg.

Premiumklass: Dublin Wye stövlar

Dublin Wye stallstövlar

Den här stöveln är inte bara riktigt snygg med sitt fullnarvsläder – den är dessutom vattentät. De egenskaperna tillsammans gör att den platsar i premiumklassen.

Materialets andasfunktion gör den bekväm i alla väder. För den som tickar upp många steg på sin stegräknare passar den här stallstöveln extra bra. Den har ett dubbelt stötdämpande lager vilket ger bra dämpning. Stöveln har dragkedja (vattentät), snygga detaljer, och två olika bruna färger.

Gummisulan är kraftig och gör den här eleganta stallstövel tålig. Givetvis går Dublin Wye-stöveln utmärkt att rida i då den även har klack.

Joker: Dublin Eskimo Country stövlar II

Dublin Eskimo Country stövlar II

Vill du se riktigt mysig ut i stallet så väljer du dessa Eskimo Country-stövlar från Dublin. Längst upp på stöveln finns ett vitt fluffigt fleecefoder och det är det som gör att den här stöveln sticker ut och gör den till vår joker.

Den finns i två vidder normal och wide, och dessutom med en justerbar snörning upptill vilket gör att den passar de flesta. Stöveln är av fullnarvsläder och med en kraftigare gummisula. Stallstöveln är snyggt sydd med ljusare och mörkare bruna fält som vi känner igen från många andra Dublinstövlar.

Varför är våra tester av stallstövlar trovärdiga?

Exakt vilken stövel som passar dig beror givetvis på vad du gör i stallet och vad som är viktigast för dig. Våra tester kommer att hjälpa dig att göra det bästa valet. Alla våra testvinnare håller måtten i sina prisklasser och är bra val.

Vem behöver stallstövlar?

Alla som vistas i stall skulle vi säga. Hästägare, medryttare, anställda, föräldrar som hjälper till i stall. Även om du ”bara” rider på ridskola men spenderar avsutten tid i stallet är det vettigt att ha ett par stallstövlar.

Hur testade vi stallstövlarna?

Vi har noga läst på vad tillverkarna sagt om sina stövlar, och med den kunskap som vi besitter har Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Stallstövlar Bäst i Test

Här presenteras våra utvalda vinnare och bäst i test av stallstövlar i de olika kategorierna – tre olika prisklasser och en joker bland stallstövlar. Du hittar en vinnande billig stallstövel, en i mellanprisklass och en lyxigare modell samt vår joker.

Bäst & Billigast stallstövel: Covalliero NeoLite

Covalliero NeoLite

Covalliero NeoLite må befinna sig i budgetklassen, men är ändå en riktigt bra stallstövel. Och den funkar lika bra i stallgången som i trädgården. Många som har egen gård använder ju inte bara stallstövlarna i stallet utan även för allmänt arbete på gården.

Materialet i Covalliero NeoLite är neopren, alltså syntetiskt gummi. Det ger stövlarna låg vikt vilket många uppfattar som bekvämt. Skaftet är mjukt och flexibelt och nederdelen är av hårdare syntetiskt gummi.

Materialet i Covalliero NeoLite stallstövlar är 100 procent vattentätt, vilket förstås är praktiskt när man hämtar en häst i lerigaste hagen, spolar av den i spolspiltan eller mockar ridbanan i ösregn. De här stövlarna ställer alltid upp och sviker aldrig.

Stövlarnas material gör dem superlätta att hålla rena. Det är bara att spola av dem så ser de som nya ut igen. Låg vikt, bekvämlighet och lätthet att hålla rena gör dessa stövlar till en vinnare i budgetklassen. Du behöver inte vara aktsam, det är bara att använda.

Stallstövlarna från Covalliero går även att rida i eftersom de har den nödvändiga klacken. Njut av en uteritt i dina sköna stallstövlar. Finns i svart färg.

Medium: Muckboot Pacy II ridstövel

Muckboot Pacy II ridstövel

Muckboot Pacy II passar dig som vill ha samma praktiska och värmande stövel i stallet som när du rider. Du slipper byta om och det är bara att hoppa upp i sadeln direkt.

Muckboot har verkligen tänkt till när det gäller att möta de verkliga krav som hästfolk har. Deras kombinerade stall- och ridstövel är värmande, bekväma, lätt att hålla rena och är sköna att både gå och rida i.

Muckboot Pacy II stall- och ridstövel är en riktigt bra allvädersridstövel. Den håller dig garanterat 100 procent torr. Spolar du av hästen eller schamponerar inför tävling eller rider i regn, så är de här stövlarna din bästa vän.

Muckboots stallstövel stövel är försedd med ett 5 mm tjockt flex-skum och fleecefoder vilket gör att den både isolerar vid kyla, men även vid värme och solsken. En ren gummistövel blir snabbt varm och svettig, alternativt väldigt kall. Det problemet har Muckboot löst galant.

Muckboot Pacy II har en invändig etc®-sula mot friktionvärme för extra komfort. Den småribbade yttre gummisulan är tillverkad för ett fint grepp i stigbygeln.
Finns i svart och brunt. Cirkapris 1700 kr.

Premium stallstövlar: Dublin Wye stövlar

Dublin Wye stallstövlar

Vem älskar inte Dublin Wye-stövlar? Det här är en stallstövel ”to die for”! Vi hästmänniskor vill ju ofta vara lite snygga, och i den här stallstöveln av läder kan du känna dig extra fin – allmedan du fodrar, snackar med stallkompisarna och borstar hästen.

Dublin Wye är en stall- och ridstövel, populär inte bara för att den är snygg utan också för att den är riktigt bekväm. Den har ett dubbeldämpande lager med stöd både för häl och fotvalv som är så viktigt på hårda stallgolv. RCS-fotbäddssystemet transporterar bort fukt och ger din fot en riktigt behaglig miljö. Även nylonfodret har en välfungerande andasfunktion.

Materialet på stallstöveln är fullnarvsläder, vilket ger ett högklassigt utseende. En stallstövel behöver förstås klara väta, vilket de här stövlarna gör, till och med dragkedjan är vattentät.

Dublin Wye har tillverkat en stallstövel med snygga detaljer, två olika färger av brunt läder på stöveln med dragkedja på utsidan. Att den även är robust med sin Tough Tec yttersula av gummi, vattentät med andasfunktion gör den till en värdig vinnare i premiumklassen.

Joker: Dublin Eskimo Country stövlar II

Dublin Eskimo Country stallstövlar II

Eskimo Country-stövlarna från Dublin är något av vår favorit och vinnare av Jokerklassen. Prismässigt ligger den snäppet under stövlarna från Dublin Wye, men inte mysmässigt. Just det synliga fleecefodret som sticker upp i överkant av stöveln gör att man faller för den här stallstöveln.

Precis som Dublin Wye-stövlarna är det en stallstövel i countrystil med ovandelen av stöveln gjord av fullnarvsläder. Givetvis är den vattentät, en egenskap som är närmaste ett självklart krav på en stallstövel.

Det som gör att den här stöveln sticker ut lite extra, förutom det synliga fleecefodret, är att den finns i två vidder i vaden. Vi är ju inte alla stöpta i samma form, och att kunna välja en vidare modell uppskattas av många.

Dublin Eskimo Country stövlar II är lämpade både som stallstövel och ridstövel med en ordentlig klack. Yttersulan är tillverkad av Tough Tec-gummi. Innersulan med RCS-fotbäddssystem har god funkttransporterande förmåga. Stöveln är även försedd med stöd för häl och folvalv i dubbelt lager – alla dessa funktioner känner vi igen från vinnaren i premiumklassen.

Utmanande stallstövlar

Det koras alltid bara en vinnare för varje kategori i alla våra tester och köpguider, så även i denna test av stallstövlar. Det finns ändå flera bra stallstövlar som vi vill lyfta fram och rekommendera lite extra.

HV Polo Boots Hetty

HV Polo Boots Hetty

Utmanare i budgetklassen är HV Polos Boots Hetty. Det är en bekväm känga som fungerar bra som stallstövlar. De är fodrade med sk fuskpäls och värmer dina fötter även kallare vinterdagar.

Kängorna har snörning fram, vilket gör att du kan få dem att passa just dina fötter extra väl genom att ha dem hårdare eller lösare snörade. HV Polys logotyp är av reflexmaterial vilket är bra när du rör dig utomhus i mörkret på vintern – rätt var det är så behövs reflex. Färg: svart och blå. Cirkapris: 730 kr.

Muck Boot Reign Supreme High

Muck Boot Reign Supreme High

Den här stallstöveln med 4 mm CR Flex-skum och fleecefoder är utmanaren i mediumprisklassen. Fodret gör stöveln lämplig även på vintern som stallstövel, och den känns praktisk och tålig för alla de arbetsuppgifter som finns i ett stall.

Stöveln är hög och ganska smal, vilket ger den viss elegans. Fungerar även fint att rida med då den har klack och finribbad sula. Snyggt spänne, snyggt utseende med detaljer och svart/grå färg. Praktisk ögla i bakkant gör att du enkelt drar på dig den. Behandlad med DWR – vattentålig. Färg: Svart/grå. Cirkapris: 1700 kr.

Mountain Horse Devonshire stövlar

Mountain Horse Devonshire stövlar

I premiumklassen hittar vi utmanaren från Mountain Horse och deras Devonshire stövlar, utmärkta att använda vintertid. Den här stallstöveln passar lika bra i stallet som på hästryggen. Populärt material av fullnarvsläder.

Stöveln är helt vattentät som gör att du alltid är torr om fötterna. Den har innersula med bra dämpning, ShockX™ alltså Shock Advanced system vilket gör att du klarar långa dagar i stallet. Den är lika bra att rida i som att fixa alla stallsysslor i. En värdig utmanare från Mountain Horse.

Mountain Horse Devonshire finns i två färger: mörkblå/brun och mörkbrun/brun med ett rekommenderat cirkapris på 3200 kr.

Muck Boot Arctic Adventure

Muck Boot Arctic Adventure

Den här stöveln gillar vi för att, förutom att den är helt vattentät, att den är snygg, slank och stilren. Muck Boot Arctic Adventure har en ovansida av praktisk neopren, med ett mönster som påminner om krokodil. Den är som en stallstövel bör vara fodrad, eftersom den annars lätt blir antingen svettig eller för kall. Fleecefodrat, vilket du kommer att uppskatta både höst och vinter.

Tjockleken på stallstöveln Muck Boot Arctic Adventure är 4 mm och EVA-mellansulan ger extra bekvämlighet. En praktisk ögla finns i stövelns bakkant. Färg: Svart.

Frågor och svar om stallstövlar

Precis som i alla våra andra köpguider för hästfolk presenterar vi också i denna hjälpsamma guide till att köpa bra stallskor, svar på vanliga frågor som man bör läsa innan inköp av stallskor, precis som andra hästrelaterade produkter.

Varför ska man ha stallstövlar – räcker det inte med bara ridstövlar?

Som förälder eller ny i stallet kanske man undrar om det verkligen är nödvändigt med speciella stallstövlar och om inte ridstövlarna duger även till stallarbete. Tyvärr gör de sällan inte det och du riskerar dessutom att förstöra din ridstövlar. Däremot kan stallstövlar fungera bra att rida i, även om det kanske är vanligast att man använder de vid uteritt och inte för träning på ridbana och i ridhus. De ger dock inte samma stöd för skänkeln som en specialiserad ridstövel.

Populärt bland husdjursägare idag:

i samarbete med PriceRunner

 

Ridstövlar är optimerade för just ridning, för att ge ett bra stöd för skänkeln och för att ge lagom mycket friktion mot stigbygeln. De har inte den dämpning i skon som krävs för gående. En stallstövel har du på dig många timmar per dag och du står eller går hela tiden, ofta på hårda golv. En stallstövel ska tåla väta. Du går kanske genom daggvått gräs när du hämtar en häst i hagen, du ska kunna spola av en häst i spolspiltan eller svampa av hästen i boxen, eller tvingas traska i lera för att hämta en häst i hagen. Vi rekommenderar verkligen att använda stövlar eller skog avsedda för stallarbete i stallet – och specialiserade ridskor eller ridstövlar för ridning.

Slutsats

Vi hoppas att denna köpguide med utförliga och illustrerade tester av olika typer av stallstövlar hjälp dig inför ditt val av stövlar till stallet. Nedan är en kort sammanfattning av vilka stallstövlar vi rekommender just nu:

Covalliero NeoLiteUtvald till den bästa och billigaste stallstöveln med ett rekommenderat pris på 530 kr.
Muckboot Pacy IIEn stallstövel för dig som vill ha både hög kvalitet till ett bra pris. Denna har rekommenderat pris på 1,700 kr.
Dublin Wye stövlarVill du köpa stallstöveln som är lyxig, premium och bäst i test är det Dublin Wye du ska slå till på. Rekommenderat cirkapris 2,700 kr.
Dublin Eskimo Country IIVill du sticka ut lite från mängden och klär dig som en mysig eskimå är det Dublin Eskimo Country stallstövlar som gäller. Rekommenderat cirkapris pr 2,000 kr.

Källor