Så här beräknar du foderstat till häst

För att göra en foderstat till din häst så behöver du veta din hästs näringsbehov. Det finns generella siffror för det i tabeller när det gäller energi (MJ) och protein (smb rp) och även viktiga mineraler som kalcium, fosfor, magnesium och selen.

Mest populära prylar till djurägare just nu:

i samarbete med PriceRunner

 

Beräkna foderstat till häst

När du gör en foderstat till din häst matchar du näringsbehovet med olika fodermedel för att fylla din hästs behov. Här hjälper vi dig med beräkningar, mallar, foderstatsprogram och hur du själv kan göra foderstat till häst.

Det allra bästa är om ditt hö eller hösilage har så bra värden att det går att fodra bara med det – men inte sällan behöver man komplettera med kraftfoder, proteinfoder eller mineraler. Och förstås alltid ge fri tillgång till salt och rent vatten.

Basen i foderstaten är grovfodret (hö, hösilage och även halm). För att få reda på näringsinnehållet skickar du iväg för analys. Om ditt grovfoder har för lite av vissa näringsämnen kompletterar du med andra fodermedel som kraftfoder, proteinfoder eller mineraler. Näringsvärden för olika kraftfoder hittar du hos leverantören, och för rena spannmål finns standardiserade värden, liksom för proteinfoder.

Grovfoder – gör en analys

Mest populära prylar till djurägare just nu:

i samarbete med PriceRunner

 

Grovfodret är alltså den viktigaste del i foderstaten och utgör den största delen – och kan variera väldigt mycket i näringsinnehåll. Därför är det ett måste att göra en analys av grovfodret. Har du ingen analys så kan du komma att utfodra din häst helt felaktigt en hel vinter – den kan tappa muskler och få rubbningar pga mineralobalanser.

Se källor (längst ner) för länkar till grovfoderanalyser.

Bra värden hösilage och hö till häst

För en vuxen häst är det viktigt att kvoten mellan protein och energi är 6:1. Protein anges i gram smältbart råprotein (g smb rp) och energi i Megajoul (MJ).

Det är inte skadligt om kvoten protein/energi är högre i ett grovfoder. Däremot ska man inte överskrida kvoten genom tillägg av kraftfoder med hög proteinhalt eller proteinfoder.

Bra värden när det gäller energi och protein i ett grovfoder för en vuxen häst utan speciella behov är för energi 8-10 MJ och för protein 48-60 g smb rp. Hamnar du under kvoten 6 kompletterar du alltså med mer protein.

Om ditt grovfoder inte innehåller tillräckligt med protein behöver du balansera detta med ett proteinfoder, alternativt ett proteinrikt färdigblandat kraftfoder.

Kraftfoder för häst: färdigblandningar och spannmål

Innehåller inte grovfodret allt din häst behöver eller om din häst inte orkar äta upp allt grovfoder för att täcka dess näringsbehov, gör du alltså ett tillägg med hjälp av kraftfoder. Antingen väljer du rena spannmål som havre, korn och majs, eller ett färdigfoder med det innehåll som passar ditt grovfoder.

Många gånger är det dock onödigt att ge lättfödda ponnyer kraftfoder, de behöver få längre ättider och det får de med grovfoder, gärna med halm som tillägg. Även många stora hästar klarar sig alldeles utmärkt på bara ett bra grovfoder. Det har forskning med travhästar i hård träning visat.

Det finns ingen häst som har dött av för mycket grovfoder – men däremot av för mycket kraftfoder. Därför ska du aldrig fodra mer än 0,4 kg stärkelserikt kraftfoder per 100 kg kroppsvikt per fodertillfälle.

Kraftfoder går att köpa både enkelt och billigt på nätet, t.ex. hos Bole.se.

Se källor (längst ner) för flera återförsäljare av kraftfoder av hög kvalitet på nätet.

Väljer du att komplettera ditt grovfoder med ett färdigblandat kraftfoder (pellets eller müsli ) läser du på foderleverantörens hemsida för att få näringsinnehållet, eller direkt på påsen i affär.

Näringsvärden för spannmål och proteinfoder för häst

Det finns tabeller där du ser näringsvärdet för olika spannmålssorter (havre, korn och majs ) och proteinfoder som du hittar här. Spannmål och proteinfoder behöver du alltså inte skicka iväg för analys, utan man använder ett standardiserat värde när man räknat ut foderstaten.

Mineralfoder – behövs om det fattas eller finns obalanser i fodret

Mest populära prylar till djurägare just nu:

i samarbete med PriceRunner

 

Behovet av mineralfoder beror på hur mycket mineraler hästen får i sig från grovfodret och eventuellt kraftfoder – och om det är rätt balans mellan mineralerna. Du kan alltså inte köpa ett mineralfoder på måfå – det måste passa just de värden som din övriga fodermedel har tillsammans. För bra utbud, hög kvalitet och låga priser på mineralfoder för häst rekommenderar vi Bole.se.

Mineralfoder är bra att blanda ut med lite uppblött betfor för att hästen ska äta upp mineralerna. En häst kan inte känna själv hur mycket mineraler den behöver och ska inte ha fri tillgång som med salt.

Kvot Ca/P för häst

I grovfoderanalysen ser du även mängd mineraler. De två intressantaste är kalcium (Ca), fosfor (P) och kvoten mellan dem ska vara minst 1,2 och gärna 1,8 – men kvoten kan vara högre utan att vara skadlig om mängden fosfor är tillräcklig. Är kvoten för låg blir skelettet urkalkat.
Även Magnesium (Mg) är en viktig makromineral för häst och brukar ingå i grovfoderanalysen. Det dagliga underhållsbehovet per 100 kg kroppsvikt för en vuxen häst är för kalcium: 4 g, fosfor: 2,8 g, magnesium: 1,5 g. Därtill kan man behöva ha koll på selen.

Hästens näringsbehov – här hittar du siffror

Du behöver också veta hästens underhållsbehov av näring och kunna göra tillägg beroende på en rad faktorer som vi tidigare skrivit om här. Hos SLU hittar du näringsbehovet för olika typer av hästar.

Så räknar du ut hästens vikt

Du behöver veta din hästs vikt för att göra en foderstat. Det allra bästa är om man väger hästen, till exempel på en veterinärstation.

Annars kan man be någon kunnig hjälpa till att uppskatta hästens vikt. Det finns även sk viktband att köpa för att få ett hum om vikten – alternativt mäter man hästen enligt följande formel: 4,3 x landsmärkesomfång x 3 x mankhöjd -785. (landsmärkesomfång mäts runt bålen bakom armbågen och upp precis framför manken).

Räkna ut foderstat till häst gratis

Mest populära prylar till djurägare just nu:

i samarbete med PriceRunner

 

När du kommer till själva uträknandet av foderstaten till din häst kan du antingen använda en färdig blankett och räkna själv eller fylla i värden i ett gratis foderstatsprogram.

Fakta om foderstater, näringstabeller och foderstatsblankett (sidan 38) som du använder när du räknar ut din hästs foderstat hittar du här.

Gör så här:

  1. Fyll i din hästs näringsbehov och tillägg för arbete etc.
  2. Börja med näringsinnehållet i grovfodret och fyll i värden för energi, protein och mineralerna kalcium och fosfor.
  3. Räkna sedan ut vilken mängd grovfoder din häst bör äta med tanke på mag-tarmkanalen och behov av sysselsättning (rekommendationen är 1,5-2 kg torrsubstans grovfoder per 100 kg kroppsvikt.)
  4. Om behov av energi inte är täckt lägg till kraftfoder för att öka på energi, och om det finns ett underskott på protein lägg till ett proteinfodermedel (eller kraftfoder med högt protein).
  5. Räkna sedan ut vad som tillförts när det gäller energi, protein, kalcium (Ca), fosfor (P), magnesium och selen.
  6. Jämför med näringsbehovet för din häst och lägg till ett mineralfoder om det behövs för att komma upp i rätt mängder och rätt balans när det gäller Ca/P-kvot.

Foderstatsmall hittar du på sidan 38 i detta dokument.

Vill du istället ha hjälp att räkna ut din hästs foderstat rekommenderar vi detta program där du fyller i värden för din häst och ditt foder och på sätt kan du göra en bra foderstat. Det är gratis.

Salt och vatten – livsnödvändigt för hästar

Glöm inte att hästen måste få dricka sig otörstig i samband med utfodring, gärna ur hink, men annars ur vattenkopp med ett flöde på gärna 6-8 liter vatten per minut. Helst ska hästen ha fri tillgång till vatten under hela dygnet vilket är det vanliga i Sverige.

Underhållsbehovet av vatten är 5 liter per 100 kg kroppsvikt utan arbete, alltså 25 liter för en häst på 500 kg. Svettas hästen ökar behovet väsentligt.

De flesta hästar får sitt behov av salt tillfredsställt av en saltsten, men svettas hästen mycket kan man ge vanligt salt blandat med fodret.

En häst i hård träning (distans, trav, galopp) har ett behov av 50-60 g salt de dagar den tränas hårt, men upp till det dubbla sommartid när den svettas ännu mer.

Underhållsbehov för en häst på 500 kg är 25 g salt per dag. Vill du ge din ridhäst salt i fodret varje dag ge den cirka en matsked, vilket räcker som underhållsbehov när den inte svettas extra. Se dock alltid till att den även har en saltsten.

Frågor och svar om foderstat för häst

Mest populära prylar till djurägare just nu:

i samarbete med PriceRunner

 

Här ger vi svar på vanliga frågor relaterade till att ta fram eller använda sig av foderstat för häst.

Jag har sett i foderstater att det står torrsubstans – kan du förklara vad torrsubstans är?

Torrsubstans (förkortat ts) använder man som ett begrepp när man ska räkna ut hur mycket näring som finns i grovfodret (höet eller hösilaget). Då måste man kunna räkna bort det vatteninnehåll som finns i grovfodret – det ger ju ingen näring alls. Andel torrsubstans är andel torrt hö/hösilage av en viss mängd foder.

Vi vill alltså veta hur torrt ett hösilage är för att kunna räkna ut hästens foderstat. Om ett hösilage innehåller 64% torrsubstans innehåller det till 64 procent torrt gräs och resterande 36 procent är vatten. Torrsubstansen i hösilage varierar, ofta mellan 60 och 70 procent. Hö är torrare än hösilage och har därför en högre siffra för torrsubstans. Man brukar räkna med att hö har en torrsubstans på 84 procent.

Och hur många kilo hö ska jag fodra för att komma upp i 1 kg ts hö?

Räkna med att torrsubstansen på hö är 84 procent. Du gör en enkel uppställning för att räkna ut hur många kilo hö du ska ge för att ge 1 kg torrsubstans av hö:

Antal kg hö som du fodrar=antal kilo torrsubstans/torrsubstanshalten

Vi kallar antal kg hö som du ska ge hästen för X i uppställningen. / är alltså ett divistionstecken. Skriv gärna ut enheterna så förstår du uppställningen bättre.

X kg hö=1 kg ts/0,84 ts=1,2 kg hö.
1 kg ts hö motsvarar i verkligheten 1,2 kg hö.

Hur många kilo hösilage ska jag ge för att fodra 1 kg ts hösilage?

För att räkna ut hur mycket hösilage som motsvaras av ett kilo hö så behöver du veta torrsubstansens på hösilaget. Vi kan säga att du har en torrsubstans på 64% på ditt hösilage. Du gör en likadan uppställning som ovan, ändra bara i nämnaren under divisionstecknet till den siffra du har för torrsubstansen på ditt hösilage:

X kg hösilage=1 kg ts/0,64 ts=1,56 kg avrundat till 1,6 kg hösilage.

Jag har hört att man måste ge mer hösilage än hö? Hur hänger det ihop?

Hösilage innehåller mer vatten än hö, och du får tänka på hösilage som mer ”utspätt” än hö. Ett kilo hösilage innehåller alltså mindre näring än 1 kilo hö eftersom det finns massor av vatten i hösilage som ger tyngd men ingen näring. Och du behöver därför ge fler kilo av det våtare hösilaget än av det torrare, mer koncentrerade höet.

Min ponny är tjock och jag måste banta honom – hur ska jag göra?

Generellt sett brukar man för ponnyer behöva hålla igen på mängden foder och ge dem mycket mindre än vad de själva skulle äta om de fick fri tillgång.

Många ponnyer, speciellt ponnyraser som shetlandsponny, gotlandsruss, new forest, connemara som inte någon inblandning av ädlare raser som fullblod eller arab, har lätt att lägga på hullet. Och det finns risker med att hålla sin ponny för tjock, så det är väl värt besväret att minska vikten på den.

Ger du kraftfoder – börja med att ta bort det helt. Ge några morötter som tröst i krubban istället.

Morötter innehåller så mycket vatten att de inte ger så mycket energi till en ponny som behöver banta, och är bra om du håller dig till måttliga mängder. Din ponny har ett behov av att få tugga för att få sysselsättning och för att undvika störningar i magtarmkanalen och minska risken för kolik och magsår. Därför ska du inte i första hand dra ner på grovfodret. Analysera ditt grovfoder och gör en riktigt foderstat för din ponny där du ser till att den får i sig all näring den behöver och underskrid aldrig underhållsbehovet.

Mest populära prylar till djurägare just nu:

i samarbete med PriceRunner

 

Det är bra om du ger ett grovfoder med lite energi till en ponny som lätt lägger på sig. Stora hästar i samma stall behöver ett hö med mer energi och du kan behöva köpa in ett hö speciellt för din ponny med lägre energihalt. Är inte det möjligt, byt ut en del av grovfodret mot halm som har lägre energiinnehåll – men se till att den totala foderstaten ändå innehåller tillräckligt med protein. Du kan därför behöva ge ett proteinfoder som tillskott.

Du kan förstås även gärna öka mängden rörelse för din ponny, längre vistelse i hagen kan ha effekt vintertid när den inte kan äta gräs, eller förstås mer träning.

Källor

Grovfoderanalyser

Kraftfoder

  • Bole.se
  • https://www.krafft.nu/produkter/
  • https://www.granngarden.se/hast-ryttare/c/hastfoder
  • http://rsmustang.se/h%C3%A4stfoder/