Varför ska man ha benskydd till sin häst?

Hästar är stora och ståtliga djur som ser mycket tåliga ut. Precis som människor så kan dock hästar skada sig. En av de sköraste delarna av en hästs kropp är benen.

Din häst är det viktigaste du har, kom därför ihåg att skydda den på rätt sätt. Hästar har en avancerad rörelseapparat. Något av det känsligaste på djuret är benen, som måste skyddas från slag och andra skador. Om din häst skadar sina ben kan allt från ligament och senor till blodkärl skadas.

Populärt bland djurägare just nu

i samarbete med PriceRunner

 

Det är vanligt att hästar skadas under såväl träning som arbete och benen är de mest utsatta områdena. Under träning kan din häst få slag, bland annat från hinder. När det busas i hagen däremot kan det uppstå sår på huden.

Att skydda din hästs ben på rätt sätt är av högsta vikt. Du skyddar benen genom att använda benskydd av bra kvalitet. Det är dock viktigt att tänka på att inte använda benskydd för länge. Då kan nämligen benen bli överhettade.

Därför ska du skydda din hästs ben med benskydd

Det är viktigt att du skyddar hästens ben för att undvika skador. Aktiva hästar rör mycket på sig och rörelserna sker på olika sätt beroende på vad det är som tränas. Oavsett om din häst är i hagen, tränas vid ridning eller körning kan benen skadas.

Hästens ben måste skyddas vid hoppträning. Detta då det ofta uppstår slag vid hoppning, vilket kan skada senorna i benen. Vid hoppning är det bra att använda senskydd då senorna i benen ofta får slag från bommar och hinder. Om du däremot tränar dressyr med din häst är det strykkappor som ska användas som skydd. Detta då hästens ben stryks mot varandra och kan orsaka skav vid dressyr.

Genom att använda benskydd förhindrar du att hästen får nya skador på benen. Men du förhindrar även att gamla eller nuvarande skador slits på.

Att skydda din hästs ben är också bra för din ekonomi. De är en billig försäkring som skyddar hästen om något skulle hända. Med skydd på benen kan du förhindra att din häst måste undersökas av en veterinär för benskador.

När du använder benskydd på din häst är det viktigt att fundera på när de egentligen behövs. Att använda benskydden under för lång tid kan nämligen vara skadligt för hästen.

Bästa sättet att skydda en hästs ben på

Det bästa sättet att skydda din hästs ben på är att sätta benskydd på benen. Benskydd bör användas under träning och även under en aktiv vardag.

Det är också möjligt att stärka din hästs ben genom att träna på varierande underlag. Tänk på att inte rida på vare sig för hårt eller för mjukt underlag. Att träna på samma underlag hela tiden kommer ge din häst inflammationer i leder, något som benskydd inte kan skydda mot.

Skydda även din hästs ben genom att rida på rätt sätt. Med en korrekt form lägger hästen den mesta tyngden på sina bakben under ridning. Det innebär att frambenen, som är känsligare, skyddas.

Populärt bland djurägare just nu

i samarbete med PriceRunner

 

När du använder benskydd på din häst är det viktigt att hålla koll på hur länge de sitter på. Hur länge de kan användas beror på hästens aktivitet och på temperaturen där ni befinner er. Om hästen har på sig benskydd under allt för lång tid kommer nämligen benen att bli för varma.

Om benskydden gjort benen varma är det bra att kyla ner benen efter användning. På så sätt minskas irritationer och potentiella, efterföljande skador. Du kan till exempel kyla benen genom att spola dem med kallvatten under 15-20 minuter. Det går även bra att använda kylande liniment.

Du kan alltså skydda din hästs ben på olika sätt. Använd benskydd, rid i rätt form, variera underlaget, kyl benen efter ridning och använd rätt sorts skydd. På så sätt ser du till att hålla din häst hälsosam och skadefri.

Olika typer av benskydd

Det finns många olika alternativ när det kommer till att köpa benskydd. Tänk på att köpa slitstarka benskydd som har god kvalitet, då håller de längre. Benskydden får gärna ha en TPE-skål för kotan. De flesta benskydd tillverkas i material såsom läder, konstläder och neopren. Dessutom har de ett extra skyddande hölje i plast.

Tänk på att benskydden ska ha kardborreknäppen för enkel av- och påtagning. Ett riktigt bra benskydd kommer ge stöd och skydd till din häst. På så sätt kan du känna dig lugnare när du tränar eller transporterar din häst.

Lindor

Ett skydd som är vanligt att använda är lindor. Lindor formar sig väl efter hästens ben. Dessutom ger de ett väldigt bra stöd. Att lära sig bandagera rätt kan dock krävs lite träning. Lindor ska ha ett jämnt tryck över benet och sitta lagom hårt. Tänk på att de alltid ska vara torra och rena när de används. Under elastiska lindor sätter du paddar som ligger slätt mot benen. Dessa paddar skyddar mot hård lindning, något som kan skada senorna.

Lindor till häst

Använd alltid lindor när du transporterar din häst. På så sätt kan den inte skada sig själv under transporten.

Senskydd

Senskydd använder du vid hoppning och ofta är de gjorda i neopren då detta är stötupptagande. Med senskydd skyddar du hästens böjsenor mot slag. Använd inte senskydd allt för länge då blodcirkulationen i benet kan påverkas.

Strykkappor

Strykkappor för häst

Strykkappor är ofta tillverkade i neopren och används vid dressyr. De har ett hårt skal på insidan av benen för att skapa en rejäl förstärkning. På så sätt kan de skydda benen mot slitage och skav. Använd strykkappor på såväl fram- som bakbenen.

Damasker

En annan typ av skydd är damasker. Dessa används vid dressyr och markarbete. Damaskernas uppgift är att skydda hästens ben mot slag. Ofta är de höga och sluter om hela benet. Precis som tidigare skydd är de ofta gjorda i neopren.

Boots

Boots kan du använda vid all typ av ridning. De kan även användas vid transport och körning. Boots är bra att använda då de skyddar hästens trampdynor mot skador. Du får inte glömma att även trampdynorna är en viktig del av benen som bör skyddas. Boots är ofta tillverkade av material såsom neopren, gummi eller konstläder.

Boots är ett bra skydd om din häst har lätt för att trampa på sig själv under träning. De kan även skydda din häst mot att trampa av sig sina skor.

Stallbandage

Ytterligare ett skydd du kan använda på din häst är stallbandage. Dessa skydd kan användas när din häst står inne i stallet. De ska alltså inte användas vid träning eller arbete. Stallbandage brukar tillverkas i tjock fleece och kombineras med paddar. Om din häst brukar få svullna ben under natten eller efter hårt arbete är stallbandage ett bra skydd för benen.

Använd rätt skydd på din häst

Att använda rätt benskydd kan vara svårt som ny i hästvärlden. Det är en djungel av benskydd som alla ska användas på olika sätt och till olika moment.

Populärt bland djurägare just nu

i samarbete med PriceRunner

 

För att hitta rätt benskydd kan det vara bra att be någon mer erfaren om hjälp. Du kan få hjälp av en stallkamrat eller i den affär som du köper din hästs skydd i. Tänk på att vissa skydd kommer i olika storlekar och det är viktigt att ha rätt storlek på skyddet till din häst.