Hur mycket kostar det att avliva en hund – hur går det till?

En dag är det dags att säga adjö till den älskade hunden för evigt. Det kan antingen vara för att hunden blivit sjuk, på grund av att den skadats, eller på grund av att den helt enkelt är gammal och inte längre kan leva ett värdigt hundliv. Många äldre hundar drabbas av så pass stora smärtor och krämpor att det inte ses humant att låta dem somna in av sig själva.

I regel tar man hunden till en veterinärklinik och där får man hjälp med att låta hunden somna in, men på många ställen finns det också möjlighet att avliva hunden hemma i en trygg miljö tack vare hembesök av veterinären.

Populärt bland husdjursägare idag:

i samarbete med PriceRunner

 

Går man till veterinärkliniken förekommer det ofta att de anpassat miljön lite efter situationen. Det kan finnas ett tänt ljus, en separat ingång och lite stillsam musik. Allt för att det ska bli lättare för hundens ägare i deras svåra stund. Ofta sker också betalningen innan avlivningen. Det gör att du kan åka direkt hem efteråt, utan att behöva sköta allt praktiskt runt omkring.

Hunden får oftast en lugnande spruta till att börja med. Under 20 minuter får den verka och under tiden kan du ta farväl av din hund. Hunden får sedan en överdos av narkosmedel för att somna in. Det sker lugnt och stilla, utan smärta för hunden.

Att avliva sin hund är jobbigt och ganska kostsamt.

Men att ta beslutet att avliva hunden är inte lätt, och precis som mycket annat är avlivningen också förknippat med en kostnad. Som djurägare kan man känna sig lite orolig både över kostnaden och över hur det hela ska gå till. I den här texten ger vi dig en hel del information som kan vara bra att ha kring avlivningen.

Hur mycket kostar en avlivning av hund?

Att avliva hunden kostar pengar. Exakt hur mycket det kostar varierar beroende på vilken klinik man väljer, eller på om man väljer hembesök. Om man väljer en klinik i södra Sverige kan priset också vara ett annat än om kliniken ligger i norra Sverige. Man få dock räkna med att det kostar omkring 1500 kronor att avliva en hund. Då ingår dock varken begravning eller kremering. Vill man att kremering av hundens kropp ska ingå får man räkna med en kostnad på strax över 2000 kronor för en liten hund. Väger hunden mer än 20 kilo ligger kostnaden på ungefär 3000 kronor. Vill man sedan att hunden ska kremeras separat så att man får tillbaka dess aska kommer kostnaden att stiga ytterligare. Då hamnar man på ungefär 4000 kronor.

Hur går en avlivning av hund till?

En avlivning av hund går till på ett lugnt och stilla sätt. Oavsett om man väljer att avliva hunden på klinik eller genom ett hembesök går det till på ungefär samma sätt. Det är en fördel om hela familjen är med vid avlivningen. Även barn kan vara med. På så sätt får alla ta ett sista farväl, och det blir mer klart att hunden faktiskt kommer att somna in. Det är dock viktigt att familjemedlemmarna är lugna.

Vad kostar det att avliva en hund?

När man kommer till veterinären för att avliva hunden kommer först hundens ID att kontrolleras. Det gör man genom att studera dess märkning. Veterinären kommer också att fråga om hur du vill att hundens kropp ska omhändertas efteråt. Kanske du vill ta med dig kroppen för att begrava den på en tillåten plats? Du som hundägare behöver också ha en giltig legitimation. Om hundens ägare inte kan vara med vid avlivningen behövs också en underskriven fullmakt.

Populärt bland husdjursägare idag:

i samarbete med PriceRunner

 

Veterinären kommer att titta på hunden och eventuellt ge den smärtstillande om den har mycket ont. Hunden får också en lugnande spruta. Man kan efter det tänka över beslutet och ta ett sista farväl av hunden. När hunden sedan får narkosmedlet i överdos kan man inte ångra sig. Hundens andning kommer att avta och dess hjärta kommer att sluta slå. När hunden har somnat in kommer veterinären att kontrollera att den inte har någon puls, och att hunden inte lever längre. När så är fallet har hunden somnat in för gott.

Att kremera sin hund

Oavsett om man väljer att avliva hunden hemma, på en stor klinik eller på en liten sådan kan man välja att få hunden kremerad. Det finns krematorieanläggningar på flera större djurkliniker och även privata sådana på flera ställen i Sverige. Om man väljer att hunden ska kremeras kommer dess kropp att transporteras till en krematorieanläggning. Kroppen kommer av hygieniska skäl att förvaras i en frys eller kyl tills dess att kremering kan ske.

Man kan som hundägare välja att få en separat kremering. Om inte kommer hundens kropp att kremeras tillsammans med andra husdjur, och all aska sprids sedan i en minneslund. Man får veta var minneslunden är och man kan sedan välja att besöka den när man vill men det finns inget separat begravningsställe för den egna hunden. För många kan det kännas skönt att ha en egen grav att gå till, eller så vill man kanske ha askan hemma. Då får man beställa en separat kremering. Då rengörs ugnen noga, sedan kremeras hunden och så får man tillbaka askan. På så vis vet man var hunden är, även efter att dess kropp har kremerats.

Hur går man vidare?

En hund blir ofta en mycket nära vän och familjemedlem. Att gå vidare efter att man har avlivat hunden kan vara svårt och tiden som följer är ofta tung och full av sorg. Det kan ta tid innan man känner sig på topp igen. Det som kan vara allra tyngst är att plocka bort alla hundens filtar, att städa undan leksaker, hundmat och skålar. Har man flera hundar kanske det inte känns lika jobbigt då sakerna behöver stå kvar, men det kommer att märkas att någon saknas i flocken.

Skaffa en ny hund

Om man bara har haft en hund och den plötsligt försvinner blir det väldigt tomt. Då kan det kännas lockande att med en gång skaffa en ny hund. Det är inget fel i den tanken, men ibland gör man klokt i att vänta lite. Man kan inte komma ifrån att en ny hund inte kan ersätta den man har förlorat. Den nya hunden är en helt egen individ. En hund man haft länge kommer inte att försvinna ur ens minne bara för att man skaffar en ny hund.

Finn en mening med livet

Allt det din gamla hund lärt dig kan du ta vara på. Använd de kunskaperna för att göra din nya hund till en trygg, lugn och säker individ. Du kan inte kräva att din nya hund ska vara som den hund du förlorat men hunden kommer att kräva precis lika mycket omsorg och engagemang.

Har du flera hundar kommer du att märka på dem att de förlorat en vän och flockkamrat. Se därför till att spendera mycket tid med dem så att de inte också förlorar dig som trygg punkt. Det din gamla hund har lärt dig kommer att finnas med dig hela tiden. Ta det med dig så finner du snart en mening med det som skett.

Hundens livscykel

Redan när du skaffar en hund är det viktigt att du är medveten om att den har en kortare livscykel än dig. Hundar kan ha olika livslängd beroende på ras och det kan vara bra att läsa på lite innan du väljer en viss hundras. Det skadar inte heller att veta hur gamla de andra hundarna i hundens släkt blivit. Om de hundarna blivit gamla är det också en stor chans att den hund du skaffar kommer att bli äldre.

Hundens livcykel

I regel blir små hundar äldre än större även om det såklart kan variera. Små raser kan bli uppåt 15 år gamla, medan riktigt stora hundraser ofta bara blir kring åtta år.

Hunden i livets slutskede

Se alltid till att ha en buffert i ekonomin för oförutsedda utgifter och ha en försäkring på hunden. På så sätt har du möjlighet att ge den de allra bästa behandlingarna om något händer. Många får avliva hunden just för att de inte har råd att ge den vård. Andra gånger är det så att det helt enkelt inte finns pengar att avliva hunden. I många fall avlivar dock veterinären hunden gratis av djurskyddsskäl om hunden verkligen lider. Det är alltid klokt att ringa och prata med dem. Kanske kan man ordna en avbetalning? Om man inte har råd med en avlivning kan man dock inte räkna med att få en separat kremering. Just att kanske ha råd att avliva hunden, men att sedan inte ha pengar till den separata kremeringen kan vara jobbigt för hela familjen.

Populärt bland husdjursägare idag:

i samarbete med PriceRunner

 

När hunden blir äldre är det klokt att avsätta än mer pengar för dess hälsa. Många hundar drabbas av olika krämpor och då blir veterinärbesöken tätare. Se därför till att lägga undan lite pengar varje månad. Det behöver inte vara flera tusen kronor i månaden men någon hundralapp gör mycket. Du kan också minska ner på andra utgifter som kanske inte är lika nödvändiga och spara de pengarna.

När hunden blir gammal måste du också se till att ge den omsorg. Lämna den inte ute om det är kallt, bygg en trappa upp till sängen eller soffan om hunden får vara där. Gå inte allt för långa promenader med hunden om den har ont och se till att avsluta hundens liv innan den mår allt för dåligt. När hunden inte längre lever ett gott hundliv är det dags att säga adjö.