Hur mycket kostar det att kastrera en hund? Pris, fördelar och nackdelar.

Det finns många anledningar till att man väljer att kastrera sin hund. Om man till exempel har en hanhund så kan det handla om att hunden blir lugnare eller slutar skvätta om man kastrerar den, och om man har en tik så kanske det snarare handlar om att löpperioder och skendräktighet blir besvärligt för tiken om den är okastrerad.

En annan fördel med att kastrera hunden är att man minskar risken för farliga sjukdomar, eftersom många sådana sjukdomar är kopplade till testiklarna eller livmodern. Det kan alltså vara en bra idé att faktiskt kastrera hunden, om man inte ska avla på den, just för att minska risken för sådana farliga – och ibland livshotande – sjukdomar.

Inledning

Men med det sagt så finns det förstås även risker med en kastrering, till exempel att någonting går fel under operationen. En operation är aldrig helt utan risker, varken för människor eller djur, och det är viktigt att vara medveten om det när man fattar beslutet att kastrera sin hund.

Populärt bland husdjursägare idag:

i samarbete med PriceRunner

 

Oavsett vilken orsaken är, så är det ändå ett vanligt beslut att faktiskt kastrera hunden. De flesta som väljer att inte avla på hunden väljer istället att kastrera. Men det innebär inte att det alltid är ett lätt beslut att fatta. Självklart kan man även ha många funderingar kring detta, vad en kastration innebär och hur det fungerar.

Det kan vara bra att be andra om råd när du ska fatta detta beslut, men tänk på att alla har olika uppfattningar om det här. En del anser att man absolut inte bör kastrera sin hund, medan många andra – till exempel veterinärer – kan tycka att det är viktigt att göra det, och att fördelarna överväger riskerna. Här är det alltså viktigt att själv bilda sig en uppfattning, och att själv ta beslutet – det är trots allt ditt beslut som hundägare, och ingen annans.

Därför kommer vi här att gå igenom sådant som kan vara bra att veta när man ska kastrera sin hund eller bestämma sig för huruvida man vill göra det eller inte, till exempel vad en kastration kostar och när man kan kastrera en tik respektive en hanhund. Här får du veta allt du behöver veta om kastrering av hund, så att du kan känna dig lugnare inför kastreringen – eller för att underlätta när du ska ta beslutet om hunden ska kastreras, eller inte.

Så mycket kostar det att kastrera en hund

Hur mycket kastreringen kostar varierar, och beror framför allt på två saker. Priset varierar beroende på om det är en hanhund eller en tik, men också beroende på vad hunden väger. När man kastrerar en hanhund finns även möjligheten att göra en kemisk kastrering, vilket är en tillfällig kastrering som verkar i mellan ett halvår och ett år.

Det är svårt att säga exakt vad en kastrering kostar eftersom det som sagt varierar, men i genomsnitt så kostar det omkring 2000-2500 kronor för en hanhund som väger mindre än 10 kg. Om hunden väger över 10 kg så blir priset istället omkring 3000 kronor, och för riktigt stora hundar som väger över 30 kg så kostar det minst 4000 kronor.

En kemisk kastrering är billigare, eftersom den som sagt är tillfällig. Där ligger kostnaden på omkring 1500 kronor för ett halvår. En fördel med detta är förstås att det inte innebär någon operation, och det kan vara ett alternativ om man bara vill ha just en tillfällig kastrering.

Om du vill att hunden ska fortsätta vara kastrerad, men inte vill göra en bestående kastrering, så måste den kemiska kastreringen göras om regelbundet. Det innebär helt enkelt att ni måste besöka veterinären flera gånger, och i längden blir det betydligt dyrare än en bestående kastrering.

Att kastrera en tik innebär ett större ingrepp, eftersom man tar bort äggstockar och livmoder. Därmed kostar det även betydligt mer än att kastrera en hanhund, och priset ligger vanligtvis omkring 6000 kronor. Även här kan priset variera en del beroende på vad hunden väger.

När kan man kastrera sin tik?

Generellt kan man säga att den bästa tiden att kastrera en tik är när den är mellan åtta månader och ett år. Det beror dock även på vilken ras det är, men ofta är detta en lämplig ålder för kastrering. Helst ska tiken även ha löpt en gång, och detta rekommenderar även de flesta veterinärer. Det beror på att hunden ska hinna utvecklas helt innan, till exempel när det gäller skelett och muskeltillväxt, och för att förhindra problem senare i livet.

Kastrera tik

Om man kastrerar tiken för att förhindra sjukdomar så är det dock inte heller bra att vänta för länge med kastrering, och därför är det ofta bra att göra det efter att hunden har löpt första gången. Genom att kastrera innan hunden har hunnit löpa två eller tre gånger så kan man även minska risken för juvertumör.

Att kastrera en tik är som sagt ett större ingrepp än att kastrera en hanhund, men trots detta går ingreppet relativt snabbt och hunden återhämtar sig ofta snabbt efter operationen. Vanligtvis kan tiken åka hem samma dag, så fort hon har vaknat och veterinären har konstaterat att allting ser bra ut.

Under ingreppet gör man ett snitt i buken, från naveln och nedåt. Därefter tar man bort äggstockar och livmoder, innan man syr ihop snittet. Det är alltså ingen särskilt komplicerad eller avancerad operation, utan det är narkosen som innebär störst risk. Det är dock ett vanligt ingrepp, och de flesta veterinärer har sövt hundar många gånger utan att det har uppstått några problem.

Om du är orolig över narkosen, eller över ingreppet i övrigt, så kan det vara bra att prata med veterinären innan. Han eller hon kan med stor sannolikhet lugna dig. Att matte eller husse är orolig inför operationen är knappast någonting ovanligt.

Populärt inom kategori husdjur

i samarbete med PriceRunner

 

En del veterinärer kan även göra titthålskirurgi, och den metoden innebär är riskerna efter operationen minskar. Om du känner att det här är ett bättre alternativ för er så kan det vara en bra idé att kolla upp vart detta kan göras. Om det finns i närheten så kan det kanske vara ett bra alternativ. Det här brukar dock inte vara ett alternativ för äldre hundar, eftersom veterinären ofta föredrar att göra en vanlig operation.

Några dagar efter operationen ska tiken få smärtlindrande och antiinflammatorisk medicin. Hunden behöver även ha krage på sig, för att förhindra att hon slickar i såret. Dessutom behöver hunden ta det lugnt i några veckor efter operationen.

Detta innebär att hunden ska rastas försiktigt, och att det är viktigt med koppel för att belastningen ska bli så liten som möjligt. Under denna tid får hunden inte leka eller hoppa, och inte heller anstränga sig på andra sätt. Det är också viktigt att hon inte kan slicka på såret, eftersom det kan leda till svårläkta infektioner.

När kan man kastrera sin hanhund?

Det här kan variera en del beroende på hundens storlek och ras, men generellt brukar man säga att hunden ska vara minst fyra månader. Det är dock vanligt att man väntar tills hunden är minst ett halvår, eller ännu längre. Kolla gärna upp vilken ålder som är lämpligast för just din hunds ras.

Att kastrera en hanhund är som sagt enklare än att kastrera en tik, det innebär helt enkelt ett mindre ingrepp än när man kastrerar en tik. När man kastrerar en hanhund så tar man bort testiklarna, genom att göra ett snitt ovanför pungen. Det innebär att pungen blir kvar, men den blir mindre.

Även när man kastrerar hanhundar så görs det under narkos, vilket även här innebär att narkosen är en större risk än själva ingreppet. Men som sagt är veterinärer vana vid att söva ned hundar för operation, och det brukar sällan bli några problem. Om man är orolig kan det dock vara bra att prata med veterinären innan.

Efter operationen innebär i stort sett detsamma som för tikar, att hunden ska ta det lugnt och inte får komma åt att slicka på såret. Exakt vad som gäller får du förstås veta av veterinären innan eller efter operationen. Se till att följa veterinärens instruktioner för att minska risken för infektioner, och så att hunden återhämtar sig ordentligt efter operationen.

Förberedelser inför en kastrering

Exakt hur förberedelserna inför kastreringen går till kan variera, följ de instruktioner du får från veterinärkliniken. Ofta ska hunden dock badas ordentligt och tvättas med ett vanligt hundschampo eller klorhexidinschampo, senast två dagar innan operationen. Detta ska göras för att minska mängden bakterier i pälsen.

Från midnatt kvällen innan operationen ska hunden fasta, för att minska risken för kräkningar på grund av narkosen. Vanligtvis får den dock dricka vatten på morgonen, och den ska även rastas innan operationen.

Kemisk kastrering av hanhund

Om du känner dig osäker på om du vill kastrera din hanhund, till exempel för att du är osäker över riskerna, så kan en kemisk kastrering vara ett alternativ. Det är även ett bra alternativ om du vill ha möjligheten att avla på hunden i framtiden.

Vid en kemisk kastrering så opererar man in ett litet chip som påverkar produktionen av könshormonet. Detta ger samma effekt som en vanlig kastrering, men endast tillfälligt – ofta undet ett halvår, men ibland finns även ett år som alternativ.

Kastrera hanhund

Kemisk kastrering kan användas hur länge som helst, om man tycker att det är en bättre metod. Det innebär dock att den kemiska kastreringen måste göras om, antingen en gång per halvår eller en gång per år, om man vill fortsätta. Det blir också väldigt kostsamt i längden, och det dröjer inte länge innan det har blivit dyrare än en vanlig kastrering.

Det här är alltså inget alternativ om man tycker att det kostar för mycket att kastrera hunden på vanligt sätt, eftersom det blir betydligt dyrare i längden. Däremot kan det vara ett alternativ om man av någon anledning vill undvika en vanlig kastrering, om man är orolig över effekterna av en vanlig kastrering, om man vill ha möjlighet att avla på hunden senare eller om man är oroad över viktuppgång efter kastrering, till exempel.

Populärt bland husdjursägare idag:

i samarbete med PriceRunner

 

Det kan också vara ett alternativ om man inte är helt säker, och vill prova på kastrering innan man tar steget. På många fungerar en kemisk kastrering likadant som en vanlig kastrering, så därför kan det vara ett sätt att testa innan man väljer att göra en bestående kastrering. Diskutera gärna skillnader och för- och nackdelar med de olika alternativen med en veterinär, för att hitta det bästa alternativet för dig och din hund.

Är det värt att kastrera sin hund, eller bör man låta bli? Biverkningar?

Det finns både för- och nackdelar med att kastrera sin hund, och det är bara du som ägare som kan ta beslutet. Här handlar det förmodligen till stor del om varför du vill kastrera din hund. Om du är orolig över de sjukdomar som din hund kan få om den inte kastreras, då känns det förmodligen värt att kastrera hunden. Men kom ihåg att det bara är du som ägare som kan ta detta beslut.

Biverkningar kastrera hund.

Många väljer att kastrera sin hanhund på grund av ett aggressivt beteende och liknande. Det kan dock vara bra att känna till att ett visst beteende inte förändras efter kastrering. Visst kan hunden bli lugnare efteråt, men det beror i så fall på andra saker. En hanhund kan till exempel bli mindre stressad eftersom den inte påverkas av löpande tikar, och en tik kan bli lugnare då den slipper bli skendräktig och liknande.

Populärt bland husdjursägare idag:

i samarbete med PriceRunner

 

I övrigt påverkas beteendet sällan av en kastrering, och detta är alltså ingen orsak att kastrera hunden. Om hunden är aggressiv eller liknande så bör man istället kolla upp vad det beror på, och vad man kan göra åt det. En kastrering har dock, som sagt, många andra fördelar – kanske främst att den minskar risken för flera sjukdomar, och kan minska diverse besvär för hunden vid till exempel löpning, eller stress som en hanhund kan uppleva när den träffar löpande tikar.

Fördelar med att kastrera en tik

 • Livmoderinflammation förhindras
 • Risken för äggstocks- och vaginaltumörer försvinner
 • Tiken slipper besväras av skendräktighet
 • Kastrering innan könsmognad minskar risken för juvertumörer

Nackdelar med att kastrera en tik

 • Tiken kan få lättare att gå upp i vikt
 • Risk för urininkontinens som måste behandlas

Fördelar med att kastrera en hanhund

 • Ofta minskar stressen då hanhunden inte påverkas lika mycket av löpande tikar
 • Hunden kan bli mindre rymningsbenägen
 • Urinmarkeringsbeteendet kan minska
 • Framtida problem med prostatan förhindras
 • Risken för testikelhumörer försvinner

Nackdelar med att kastrera en hanhund

 • Risken för urininkontinens ökar (detta kan dock behandlas)
 • Ämnesomsättningen försämras och hunden kan gå upp i vikt