Varför dreglar katter?

Katter kan dregla precis som hundar. Det kan variera i mängd och det är allt ifrån några droppar vid olika tillfällen till att konstant droppa eller rinna dregel. Likaså finns det ett stort antal olika orsaker till varför katten dreglar. Det behöver inte alls vara fel på din katt. Katten behöver inte vara sjuk eller på annat sätt skadad eller kanske förgiftad, utan det kan vara helt ofarligt.

Populärt bland djurägare i Sverige just nu:

i samarbete med PriceRunner

 

Lär känna din katt

Något som du som djurägare alltid ska ta för vana att göra är att visitera dina djur. Det innebär att du tittar över djuret en gång om dagen, känner igenom det efter ömma ställen, svullnader, varma ställen, klämmer och känner lite helt enkelt. Du passar då på att titta i ögon, nos, mun, öron och även djurets bakre del. Glöm inte tassar och klor. Är det ett djur som går ute så håll koll efter fästingar och annan ohyra, sår och andra skador. När du blir van att göra den här kontrollen kommer den att gå på någon minut, men i början är det bra om du sakta vänjer katten vid att du hanterar den och tittar överallt. Börja med denna träning direkt när du får hem den som liten kattunge, det är inte bara smidigt för dig när du ska sköta om din katt, utan det är smidigt att katten är van vid hantering om du av någon anledning behöver uppsöka veterinären. Var även uppmärksam på djurets beteende. Förändringar i beteende eller personlighet kan tyda på att något är fel. Att katten plötsligt börjar dregla utan att ha gjort det tidigare i samma situationer är oftast ett klart tecken på att något är fel, och då gäller det att lista ut vad som är problemet.

Vad du ska tänka på om du misstänker att katten inte mår bra?

Populärt bland djurägare i Sverige just nu:

i samarbete med PriceRunner

 

En del katter dreglar lite när de är keliga och du myser och klappar dem. Dreglar katten endast under mys och gos så är det ingen fara och du behöver inte bli panikslagen. En katt som saknar tänder kan också dregla och tungan kan åka ut eller ligga på sned. Vet du med dig att katten saknar tänder och brukar dregla är det heller inget att oroa dig för. Det är när det blir onormalt som det är värt att kolla upp. Men hur kollar du då upp varför den dreglar? Jo, använd checklistan nedan så kan du via uteslutningsmetoden komma en bra bit på väg som även kan hjälpa veterinären att diagnosticera katten lite fortare om ni måste åka in till djursjukhuset.

Checklista när katten dreglar

 • Har katten en fraktur eller synliga skador? Blöder det någonstans? Dreglar katten blod bör du kontakta veterinär omgående för vidare rådgivning, likaså om du misstänker fraktur i käkben eller kranium.
 • Är det en inne- eller utekatt? Kan den ha ätit något ute? Har du giftiga växter inomhus som kan ha blivit tuggade på?
 • Vilken tid på året är det? Många av de växter som finns i hemmen under julen är giftiga för husdjuren. Kontrollera dina julblommor för att se om de blivit tuggade på.
 • Äter katten som vanligt eller vill den inte äta hårda saker som torrfoder? ”Klapprar” den med tänderna eller verkar irriterad i munnen? Kontrollera att ingenting sitter fast i kattens munhåla eller svalg, samt att tungan och området under tungan ser normalt ut. Fiskben eller småfågelben kan fastna i munnen eller mellan tänderna.
 • Hur ser kattens tänder ut? Har de mycket missfärgningar eller tandsten? Ser du några trasiga tänder eller sitter någon tand löst? Hur ser tandköttet ut? Finns det några svullnader som ser misstänkta ut?
 • Luktar katten illa ur munnen? Hur är allmäntillståndet? Har katten feber och är slö?
 • Är katten gammal? Gamla katter kan dregla av tumörer och njursvikt, och om det skulle vara detta scenario kan det vara bäst att låta den gamla vännen få somna in lugnt och stilla.

Har du kollat kattens mun och konstaterat att allt ser ut som vanligt? Om det inte finns några främmande föremål, tydliga frakturer och kattens tillstånd tycks vara normalt bör du ta tempen på katten och titta över möjligheterna att den har blivit förgiftad av något. Tycker katten om att äta grodor, paddor och sniglar kan den ha förgiftats av detta och kommer att dregla och kanske även skumma en stund, upp till resten av dagen, men den kommer mest sannolikt att tillfriskna ganska snabbt. För mycket kattmynta kan också få en katt att dregla excessivt. Upptäcker du något ovanligt ska du givetvis kontakta veterinären omgående så att katten slipper lida.

FORL/TR och dregel hos katter

Populärt bland djurägare i Sverige just nu:

i samarbete med PriceRunner

 

En sak som katter kan dregla av är en sjukdom som heter Feline Odontoclastic Resorptive Lesions. Det är tandnedbrytningsskador och eftersom det även kan drabba andra djurslag än bara katter kallas det nu för tiden för Tooth Resorption, som betyder tandnerbrytning, därav sjukdomens förkortning, FORL/TR.

Studier visar att det är en vanlig sjukdom som antagligen finns hos omkring 30 % av alla katter. Cellerna i och omkring tänderna, de som sysslar med att bygga upp och bygga om benvävnaden, består av uppbyggare och nedbrytare. När nedbrytarcellerna är piggare än uppbyggarna så bryts tänderna ner inifrån. Detta gör att sjukdomen oftast inte upptäcks förrän efter ett ganska långt skede, när djuret har så pass ont att det inte vill äta, tappar tänder eller tänder går sönder, alternativt får ansamlingar av var i munnen. Ofta orsakar sjukdomen ett hål i tanden vid tandhalsen och tandköttet försöker skydda och täcka hålet genom att dra sig uppåt en bit. Vid misstanke om FORL/TR måste kattens tänder och käkar röntgas under full narkos. Angripna tänder måste plockas bort och regelbundna kontroller får sedan göras för att kunna upptäcka nya angrepp. En katt med den här sjukdomen behöver oftast återkommande behandling och fler tänder kan komma att behöva tas bort undan för undan.

Växter som inte är bra för katten

Populärt bland djurägare i Sverige just nu:

i samarbete med PriceRunner

 

Växter som är giftiga

 • Dracaena arter
 • Hyacint
 • Julros
 • Kottepalm
 • Korallbär
 • Liljekonvalj
 • Liljeväxter
 • Mistel
 • Oleander
 • Påsklilja (framförallt löken)
 • Änglatrumpet

Mindre giftiga växter för katter

 • Amaryllis
 • Anemon
 • Azalea
 • Iris

Växtsaft som irriterar katter

Nedan växter kan upplevas irriterande för katter och vara orsak till att katten dreglar.

Flitiga Lisa
Fredskalla
Gullranka
Prickblad
Rosenkalla

Ofarliga växter för katten

Katter tycker om att tugga på växter och därför kan det vara bra att ha växter som inte utgör en risk om katten skulle tugga på dem. Se till att ha dina giftiga växter där katten inte kommer åt dem, och placera istället ut lite ofarliga växter som det inte gör något om katten smaskar på. Ampellilja är trots namnet ganska ofarlig att tugga på, och den kan du med fördel ha flera stycken av. När en är nerbetad ställer du undan den på tillväxt och plockar fram nästa. Andra växter som du kan ha är bananplanta, doftranka, fredsgrönska, förmakspalm, gerbera, guldpalm, julkaktus, kattsvans, novemberkaktus, porslinsblommor och orkidéer, rosenstänk, pärlhyacint, solros, spjutbräken, tuppkam, venus flugfälla, väderkvarnspalm och ädelbanan. Det finns fler ofarliga växter och du kan alltid fråga i din lokala handelsträdgård om vilka växter som är bättre eller sämre för kattägare och katter.

Slutsats – katt som dreglar

Populärt bland djurägare i Sverige just nu:

i samarbete med PriceRunner

 

Utan att undersöka katten är det svårt att direkt ge ett svar på frågan varför katter dreglar. Vi rekommenderar att som steg ett läsa igenom denna guide och gå igenom vår checklista. Om ni forfarande inte är helt säkra på varför er katt dreglar bör ni ta katten till en veterinär.