Bästa hundfodret 2021 – människans bästa vän förtjänar bra hundmat

Det är inte alltid så enkelt att hitta rätt foder till sin fyrbenta vän, speciellt inte om man nyligen har blivit hundägare eller om man har en kräsen vovve som inte gillar vad som helst. Självklart vill man dessutom hitta ett så bra foder som möjligt, vilket gör det hela ännu mer komplicerat. Hur vet man ens vilka foder som är bra, och vad är det som avgör detta?

Ja, vad som egentligen är bra är förstås svårt att svara på, eftersom alla har olika åsikter om det. Det bästa man kan göra är att läsa på lite innan och bilda sin egen uppfattning. Därefter vet du vilken typ av foder som du vill ge din hund.

Om du är osäker på hur uppskattad det nya fodret kommer att bli så kan det vara en bra idé att börja med en liten förpackning, för att helt enkelt prova på först. Om hunden gillar det kan du sedan försöka köpa så stora förpackningar som möjligt, för att det helt enkelt brukar bli betydligt mer prisvärt.

I det här testet har vi tagit fram de bästa hundfodren i olika prisklasser. Beroende på vad du tycker är viktigt så kanske våra favoriter inte är rätt val för dig, och därför finns det även några utmanare som också är bra och som kanske är ett bättre alternativ. Förhoppningsvis kommer detta att hjälpa dig att hitta rätt foder till just din hund.

KategoriHundfoderInformation
Bäst & billigastDoggy Professional ExtraLäs mer…
MediumGranngården SpannmålsfrittLäs mer…
PremiumAppetitt ExtremeLäs mer…

Hundfoder Doggy Professional Extra

Hundfoder Doggy Professional Extra

Det här är ett otroligt prisvärt hundfoder, där kilopriset är hälften mot många andra foder – men trots det är det ett riktigt bra alternativ. Det är svenskproducerat, lättsmält för hundens mage och har ett hyfsat högt innehåll av vitaminer och mineraler.

Detta foder passar perfekt för både normalaktiva och aktiva hundar, och det innehåller färsk svensk kyckling. Här finns även Omega 3 och nypon, men inga onödiga tillsatser eller tillsatt socker. Ett riktigt bra foder, med en smak som de flesta hundar älskar.

Hundfoder Granngården Spannmålsfritt

Hundfoder Granngården Spannmålsfritt

Det här är ett högkvalitativt och svenskproducerat foder som passar unga och vuxna hundar. Detta foder är fritt från spannmål så som vete, korn, havre, majs och ris och passar därför perfekt även för känsliga hundar.

Här finns också ett högt innehåll av vitaminer och mineraler, Omega 3 och Omega 6 och mycket annat som påverkar din hunds hälsa positivt. Det här är egentligen ett utmärkt val för alla hundar, men ett extra bra val för känsliga vovvar – eller om ni av någon annan anledning vill undvika spannmål.

Hundfoder Appetitt Extreme

Hundfoder Appetitt Extreme

Det här är ett högenergifoder som passar perfekt för extra aktiva hundar – till exempel vid träning, tävling eller jakt. Detta foder innehåller krill som är en källa till Omega 3-fettsyror, men även mycket annat nyttigt som påverkar allt från skelett till päls.

Även om det här fodret kostar betydligt mer än många andra så är det ett bra val för den som vill ha ett högkvalitativt foder med näringsrikt innehåll.

Varför bör du läsa våra tester av hundfoder?

Vi vet hur svårt det kan vara att hitta rätt hundfoder. Vi har med noggrannhet valt ut foder, och analyserat dem ordentligt.

Populärt bland husdjursägare idag:

i samarbete med PriceRunner

 

En anledning att läsa detta är helt enkelt att det ger dig en bättre uppfattning om olika foder, så att du kan avgöra om det är värt att testa dem eller inte. Förhoppningsvis kan detta göra att du slipper leta runt och testa många olika foder för att hitta rätt.

Hur utförde vi testerna av hundfoder?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i test bland hundfoder

Nedan presenterar vi de olika hundfoder som vi just nu anser vara bäst i test i de olika kategorierna. Från ett billigt hundfoder som samtidigt är riktigt bra till ett dyrare men mycket bättre hundfoder sett till innehåll och pris.

Bäst och billigast: Hundfoder Doggy Professional Extra

Bäst och billigast: Hundfoder Doggy Professional Extra

Det här är ett riktigt prisvärt foder med många fördelar. Det passar extra bra för kräsna hundar, eftersom de flesta hundar älskar smaken. I övrigt passar det faktiskt de flesta hundar som är normalaktiva till aktiva.

Det här fodret är svensktproducerat och innehåller färsk svensk kyckling som är lättsmält för hundens mage. Här i finns bland annat Omega 3-fettsyror som är både nyttiga och viktiga, och som bidrar till frisk hud och päls. Här finns även nypon, fyllt av C-vitamin och antioxidanter, som främjar rörligheten.

En stor fördel med detta foder är att det inte innehåller några onödiga tillsatser och inget tillsatt socker. Innehållet består av till exempel linfrön, fisk, mineralämnen och ägg. I stort sett allt innehåll är naturligt, och en del mineralämnen är tillsatta.

När det gäller tillsatta vitaminer och mineraler så vitamin A, vitamin D3, vitamin C, vitamin E, Koppar, Mangan, Zinksulfat, Kalciumjodat samt antioxidanter. Innehållet av dessa vitaminer och mineraler är hyfsat högt, även om det finns många foder med ännu högre innehåll.

Sammanfattningsvis är detta dock ett mycket prisvärt foder som håller ett lågt pris, men trots detta har ett riktigt bra innehåll.

Fördelar:

 • Mycket prisvärt
 • Svenskproducerat
 • Innehållet färsk, lättsmält kyckling
 • Naturligt innehåll
 • God smak som de flesta hundar gillar
 • Väldigt stor förpackning

Nackdelar:

 • Hade gärna fått ha ett högre innehåll av vitaminer och mineraler

Medium: Hundfoder Granngården Spannmålsfritt

Medium: Hundfoder Granngården Spannmålsfritt

Detta foder är fritt från allt spannmål så som vete, havre, korn, majs eller ris. Det gör att det även passar för känsliga hundar, och det passar lika bra för unga hundar som vuxna hundar – och för alla raser.

Fodret är tillverkat av högkvalitativa råvaror, och det täcker hundens dagliga näringsbehov. Det innehåller fettsyrorna Omega 3 och Omega 6 som är väldigt viktiga, och dessutom ger en fin päls och en frisk hud. Det innehåller även fructo-oligosackarider, som är bra för matsmältningen. Här finns inga konstgjorda färg- eller smakämnen, och inga konserveringsmedel.

Det här fodret innehåller även mycket vitaminer och mineraler; vitamin A, vitamin D3, vitamin C, vitamin E, koppar, mangan, zinksulfat, kalciumjodat samt antioxidanter.

Det här är helt enkelt ett högkvalitativt och riktigt bra foder, som är perfekt om du vill hitta ett näringsrikt men samtidigt prisvärt foder utan spannmål. Det passar till i stort sett alla hundar – unga, vuxna, känsliga och alla raser.


Fördelar:

 • Svenskproducerat
 • Högkvalitativt
 • Fritt från spannmål
 • Innehåller mycket vitaminer och mineraler
 • Lättsmält
 • God smak

Nackdelar:

 • Inga nackdelar

Premium: Hundfoder Appetitt Extreme

Premium: Hundfoder Appetitt Extreme

Detta högenergifoder är perfekta för aktiva hundar och passar perfekt vid till exempel träning, tävling, lopp och jakt. Det passar för alla raser, och det innehåller krill som är en källa till Omega 3-fettsyror som är viktiga och dessutom bra för hud och päls.

Detta foder har väldigt många fördelar. Det är bra för matsmältningen, för pälsen, ger ökad energi, det har högt näringsvärde och det smakar gott – för att ge några exempel.

Innehållet av Omega 3 och Omega 6 bidrar även till att hålla skelettet och lederna starka, och frukto-oligosackarider bidrar till en god mag- och tarmhälsa. Betaglukaner från jäst främjar den allmänna hälsan.

Detta premiumfoder kostar en del, men är istället ett riktigt bra foder med riktigt bra innehåll. Det passar de flesta hundar, men allra bäst passar det för aktiva hundar. Det är ett utmärkt val vid träning, tävling och jakt till exempel.

Fördelar:

 • Högkvalitativt
 • Välsmakande
 • Bra för matsmältningen
 • Ger fin päls och frisk hud
 • Ger ökad energi
 • Bra för mag- och tarmhälsan
 • Främjar den allmänna hälsan

Nackdelar:

 • Kostar en hel del

Hundfoder som utmanar

Även om ovanstående hundfoder är de bästa vi kunde hitta, så kanske de inte passar din vovve av någon anledning. Men då finns det förstås många andra att välja mellan. Här hittar du några utmanare, som också är riktigt bra. Även om dessa inte nådde hela vägen fram till prispallen i vårat test, så kanske de gör det hos er.

Magnussons Ekologiska hundfoder

Magnussons Ekologiska hundfoder

Det här är världens första ekologiska och KRAV-märkta torrfoder, som är helt utan köttmjöl. Detta foder innehåller hundra procent svenska råvaror och det innehåller bland annat färskt fågelkött.

Det här är ett välsmakande foder, med hög proteinkvalitet och smältbarhet. Det har högt näringsinnehåll och är bra för päls, hud, mage och hälsan i allmänhet. Fodret kan serveras torrt, eller uppblött i varmt vatten.

Hundfoder Pro Plan Duo Délice Adult Beef Rice

Hundfoder Pro Plan Duo Délice Adult Beef Rice

Det mest imponerande med detta foder är det höga innehållet av vitaminer och mineraler – det innehåller bland annat 33 000 IE A-vitamin och 1000 IE D-vitamin. Därtill innehåller det E-vitamin, C-vitamin, järnsulfat, kalciumjodat, kopparsulfat, mangansulfat, zinksulfat och en hel del annat.

Detta foder har hög smältbarhet, rätt balans av näring, smakar gott och hjälper till att hålla din hund frisk. De krispiga bitarna fungerar dessutom som en tandborste, och minskar därför risken för tandsten.

Om vi ska nämna en nackdel så är det priset – det här är ett väldigt dyrt foder. Men för många hundägare är det förmodligen värt sitt höga pris, med tanke på alla fördelar.

Hundfoder Eukanuba Everyday Adult 1+ Sensitive Skin

Hundfoder Eukanuba Everyday Adult 1+ Sensitive Skin

Det här fodret passar perfekt för hundar med känslig hud och päls. Det är smakfullt, hälsosamt och minskar dessutom uppkomsten av tandsten med upp till 80 procent.

Utöver det så hjälper fodret till att ge din hund en tät och blank päls, och en frisk hud. Det främjar även den naturliga läkningsprocessen, och innehåller Omega 3 och 6. Det innehåller även kalcium som ger ett starkt skelett, och prebiotiska fibrer som förbättrar immunförsvaret.

Som om inte det är nog så ger det även en god mag- och tarmhälsa, främjar matsmältningen, ger starka och slanka muskler och innehåller en hel del vitaminer och mineraler. Det här är helt enkelt ett väldigt prisvärt hundfoder.

Frågor och svar om hundfoder

Det kan vara ett tidskrävande projekt att hitta rätt hundfoder, och allt från kräsenhet till allergier kan göra projektet ännu större. Förhoppningsvis har du nu fått lite tips och inspiration, och kanske till och med hittat rätt. För att göra det ännu enklare har vi här samlat några av de vanligaste frågorna om hundmat.

Kan man laga egen hundmat?

Ja, det kan man göra, men det kan vara ganska komplicerat och tidskrävande – och dessutom luktar det inte så gott. Fördelen är dock att det blir billigare. På internet finns en hel del tips, inspiration och recept om du är sugen på att testa.

Kan fodret ge utslag och hudproblem?

Ja, om hunden är känslig mot något av innehållet i fodret så kan det orsaka hudproblem. Dåligt foder kan också påverka hunden på olika sätt, till exempel genom hudproblem eller mag- och tarmbesvär.

Om din hund får utslag eller andra hudproblem så kan det alltså vara värt att fundera över innehållet i fodret. Prova gärna en annan sorts foder och se om problemen blir bättre.

Är dietfoder bra för hunden?

Om hunden är överviktig så kan dietfoder vara väldigt bra. Många dietfoder kan även användas för att bibehålla hundens vikt, och kan fungera minst lika bra för det. Ett dietfoder kan alltså vara bra, men även här handlar det om att hitta rätt.

Det är dock bättre att förebygga övervikt genom att inte ge hunden för mycket mat, och se till att hunden får röra på sig mycket. Är hunden redan överviktig så kan dietfoder vara bra, och då gärna tillsammans med ökad aktivitet.

Med det sagt så är det ändå bra att tänka till redan innan, och försöka undvika övervikt. Inte minst om hunden redan äter någon form av specialfoder, eller är känslig. Eftersom alternativen blir färre med dietfoder, så blir de förstås ännu färre om du dessutom måste utesluta en del av dem av andra anledningar.

Sammanfattning, om hundfoder

Att hitta rätt hundfoder är som sagt inte det enklaste, och för att hitta rätt måste man ofta prova sig fram. Det är viktigt att hitta ett foder som hunden mår bra av, men också gillar och faktiskt äter. Här har vi gett förslag på ett flertal hundfoder, allt från spannmålsfritt till högenergifoder och allt däremellan. Vi hoppas att någon av dessa kan vara rätt val för din hund.

Populärt bland husdjursägare idag:

i samarbete med PriceRunner

 

Källor