Vad kostar det att kastrera sin katt? Och hur det går till

Funderar du på att skaffa en katt? Eller har du kanske redan tagit hem din nya familjemedlem? I så fall går du säkert och funderar över hur du ska göra med kastrering och hur det fungerar. Det är främst hankatter som kastreras men det kan också vara aktuellt om du har en honkatt. Speciellt om din katt inte ska användas för avel utan endast som sällskap.

När man kastrerar en honkatt genomförs en operation där man avlägsnar både äggstockarna och livmodern. Efter operationen kan katten varken para sig med andra eller löpa. Den blir helt enkelt steril. Det går även att väja en operation för honkatter där man bara tar bort äggledarna, vilket gör katten steril. Dock kommer den då fortfarande löpa och ha kvar sina sexuella drifter. Att sterilisera en hankatt är betydligt enklare än motsvarande för honkatter.

Populärt bland husdjursägare idag:

i samarbete med PriceRunner

 

Att kastrera en hankatt är en enkel operation som görs när katten är nedsövd. Veterinären gör endast ett litet snitt och avlägsnar sedan testiklarna. Du får ta hem din katt samma dag som operationen ägde rum. Katten kan känna sig lite trött och hängig i ett par dagar men återgår snart till sitt gamla jag. När det kommer till kostnader brukar det vara billigare att sterilisera en hankatt eftersom det handlar om en mindre operation. Att kastrera en honkatt är alltså lite dyrare.

Vad kostar det om jag vill sterilisera min katt?

Vad kostar det att sterilisera / kastrera katt?

Det är svårt att säga en exakt kostnad för att sterilisera en katt eftersom det beror på var i Sverige du bor och vilken klinik du väljer att vända dig till. Det brukar vara billigare om man bor i en lite mindre by eller ort på landet i jämförelse med storstäder. För att ge dig ett hum om vad det brukar kosta kan vi säga cirka 1 000 kronor om du har en hankatt och cirka 1 300 kronor om du har en honkatt. Jämför gärna priser mellan olika kliniker innan du bestämmer dig.

Vad är det jag ska tänka på innan det är dags för kastrering?

Det viktigaste när du ska kastrera din katt är att denne uppfyller ålderskraven som vi har i Sverige. Man kan nämligen inte kastrera en katt som är alldeles för ung. I Sverige finns det en rekommendation som säger att katten måste vara minst fyra månader för att man ska kunna göra ett ingrepp när det handlar om en hankatt.

Dock kommer de flesta kliniker be dig att vänta tills katten har fyllt minst sex månader. Det är samma rekommendation som gäller för honkatter. Innan kastreringen äger rum kommer veterinären att ge dig all information som du behöver så du kan förbereda dig och din katt på bästa sätt. Glöm inte att höra av dig till veterinären om du har frågor eller om något känns oklart.

Vad händer efter kastreringen?

Efter en kastrering är det viktigt att du inte ger din katt något att äta innan det har gått minst 10 timmar. Dessutom måste du hela tiden ha koll på operationssåret och försäkra dig om att det inte blöder.

När det har gått några dagar så måste du kolla såret igen. Det ska inte vara svullet eller på något sätt se skadat ut. Det vanligaste är att såret sys med en tråd som löser upp sig själv efter ett par dagar.

Varför bör jag kastrera min honkatt?

Funderar du över om det verkligen är nödvändigt att kastrera din katt? Om du har en honkatt får du annars räkna med att hon löper med jämna mellanrum. Man kan inte säga exakt hur ofta en katt löper utan det varierar beroende på personlighet. En del katter löper mest hela tiden och andra mer sällan. Har du en utekatt är chansen stor att hon kommer bli dräktig om du inte kastrerar henne.

Kastrera honkatt.

Om du införskaffar en kattunge måste du vara mycket uppmärksam eftersom de kan bli dräktiga redan när de är sex månader. Annars är det lätt hänt att det sker en olycka och din katt blir dräktig även om du inte har önskat det.

Det är inte bara för din egen skull som en katt inte bör bli dräktig så ung. En 6 månader gammal katt är inte mogen för att bli mamma utan måste växa till sig mentalt först. Tills du har kastrerat din katt är det bäst att hålla henne inomhus eller under uppsikt till 100 %.

Populärt bland husdjursägare idag:

i samarbete med PriceRunner

 

När en katt löper har denne ingen blödning. Själva ägglossningen sker under parningen och du kommer märka att din katt bli mer rastlös, äter sämre, tappar sin päls och är generellt på dåligt humör. Det kan också hända att din hona märker sitt revir med urin både inomhus och utomhus.

För dig som kattägare kan detta vara en väldigt jobbig och intensiv period. Du får helt enkelt räkna med att inte kunna sova ostört under nätterna. Så för att sammanfatta kan vi säga att kastrering ger dig en mer harmonisk katt och en lugnare tillvaro för er allesammans.

Varför bör jag kastrera min hankatt?

Som kattägare bör du veta att det är väldigt mycket jobb med en hankatt som inte är kastrerad. Dessutom kan det leda till jobbiga situationer i grannskapet om din hankatt stöter på löpande honkatter. Det som är utmärkande för hankatten är att den markerar sitt revir genom ett väldigt fränt och illaluktande kiss.

Under perioder som katten är intresserad av att para sig kommer den med största sannolikhet vara väldigt gnälliga och högljudda eftersom de kallar på sina honor. Du får även räkna med att din katt kommer att matvägra under vissa perioder.

En annan risk med att inte kastrera sin hankatt är att den ska springa hemifrån och vara borta under långa perioder. Den är då ute för att markera sitt revir från andra hanar. Då medföljer alla risker med en katt som inte kommer hem.

Genom att kastrera din katt kommer ni båda att få en lugnare vardag. Hankatten kommer inte vara lika gnällig och missnöjd under parningstid. Du undviker också att din katt råkar i luven på andra på grund av att de slåss om samma hona. En annan fördel är att du slipper delen där hanen markerar sitt revir utanför sin kattlåda. Självklart bidrar du även med att se till att inga oönskade kattungar blir födda.

Det finns speciella p-piller för kattungar

Om du inte vill kastrera din honkatt finns det istället särskilda p-piller som veterinären kan skriva ut. Dock rekommenderas det inte som en långsiktig lösning eftersom det i värsta fall kan orsaka levercancer samt livmoderinflammation.

Det finns även risk för att din katt kräks upp p-piller utan att du märker det, vilket i sin tur betyder att de inte gör någon nytta. P-piller rekommenderas främst om du vill skydda din katt en viss period och senare använda den för avel. De bör inte användas livet ut.

Att göra inför kastreringen

Förbered och planera inför kastreringen av din katt.

Exakt vad som gäller kommer din veterinär att tala om för dig, men vanligtvis ska katten fasta ett antal timmar innan samt vara nybadad och ren. Vatten brukar inte räknas in. Om din katt inte är van vid att resa i bil eller kollektivt kan det vara bra att träna på detta innan för att undvika ytterligare ett stressmoment.

Själva kastreringen

Så snart katten vaknar och veterinären kontrollerar att allt gick bra är det dags att åka hem. Oftast är katten väldigt trött när denne kommer hem så var förberedd på detta. Anledningen är att katten känner sig mer avslappnad hemma och känner då av tröttheten. Låt katten få all vila den behöver. Din katt ska inte heller gå ut på minst fem dagar.

Viktökning hos kastrerade katter

Kastrerade katter går lätt upp i vikt.

När en katt har kastrerats har den 30 % lägre energibehov än när den inte är kastrerad. Därför är det väldigt lätt att din katt går upp i vikt efter en kastrering. Se till att din katt inte har fri tillgång till mat utan äter under fasta tider. Det kan också vara värt att byta till ett foder som har ett lägre energiinnehåll.

Ta beslut om att kastrera sin katt

Till skillnad mot en hundkastrering är kastreringen av en katt inget stort eller vidare dyrt ingrepp. Du kan dessutom ta hem din katt direkt efter operationen så länge allt gått som det ska.

Om du inte tänkt använda din katt till avel och vill att den ska leva ett lugnt och stressfritt liv är det värt att överväga kastrering. Har du en katt som ska gå ute är det särskilt viktigt eftersom de lätt blir stressade och kan bli dräktiga av misstag.

Populärt bland husdjursägare idag:

i samarbete med PriceRunner

 

Att kastrera sin katt bjuder inte in till lika hetsig diskussion som detsamma för hundar. När det gäller hundar skiftar åsikterna väldigt mycket, vilket kan leda till högljudda debatter. Känner du dig fortfarande kluven till om du ska kastrera din katt eller ej rekommenderar vi att du vänder dig till din veterinär. De kan ge många goda tips och råd.